071206-bmw-5-serie-2010

Nästa BMW 5-serie även som coupé

Nu har vår spionfotograf fotat nästa BMW 5-serie under de första testerna med bilen. Bilderna som togs i München i går visar en prototyp av bilen som också kommer att komma i coupéutförande.

Tillverkningen av BMW 5-serien började 1972. Sedan dess har det kommit fem generationer av modellen. Om drygt två år är det dags för sjätte generationen att se dagens ljus. Formgivningen av nästa 5-serie, med internbeteckningen F10, ses över av BMW:s chefsdesigner Adrian van Hooydonk.

Den kommer att vara utrustad med en åttaväxlad automatlåda och som tillval finns fyrhjulsdrift. Motorerna blir sex- och åttacylindriga bensinare med effekt från 218 hästkrafter i 2,5-litersmotorn till 408 hästkrafter i den 4,4-liter stora V8-motorn. Dieselmotorerna blir både fyr- och sexcylindriga som i dag – från en tvåliters på 175 hästkrafter till en treliters med 300 hästkrafter.

Den fyrcylindriga bensinmotorn med 170 hästkrafter, som nu gör come back i nuvarande 5-serie, kommer antagligen också till nästa generation, om än med något högre effekt.

M5-versionen med muskulös V10, eller turbomatad V8, kommer ungefär ett år efter att sedanmodellen har gjort sin debut våren 2010. Touring-version (kombi) kommer ytterligare lite senare.

Förutom parkeringssensorer i nästa 5-serie får modellen också vidvinkelkameror monterade i ytterbackspeglarna för bättre runt-om-sikt.

BMW:s ingenjörer och formgivare håller också på att ta fram en fyrdörrars coupé av nästa 5-serie, allt för att ta upp konkurrensen med dagens dominerande Mercedes CLS. Audi har ju dessutom sin A7 på gång inför 2009, så BMW måste också hänga på tåget. Se renderingar av 5-serie coupé nedan.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!