090713-bmw-5-serie

Nästa BMW 5-serie fångad på bild

De senaste bilderna från spionfotografen bjuder på den hittills bästa titten på nästa BMW 5-serie. Nu får vi för första gången en god uppfattning om hur den nya femman tar sig form.

 En ny generation BMW 5-serie ligger inte alls långt bort i tiden och de senaste spionbilderna visar en 5-serie Sedan i närmast produktionsfärdigt skick. Alla stora svarta plastsjok är bortplockade och kvar är endast den psykedeliska plastfilmen som förvirrar våra ögon. Ändå får vi för första gången en god uppfattning om formerna på nästa 5-serie.

Bilen på bilderna ger ett betydligt mer kompakt intryck än nuvarande 5-serie. Profilen påminner mer om den mindre 3-serien. Detta trots att modellen växer något. Den största förändringen rör axelavståndet som ökar med 72 mm. Totallängden ökar dock bara med tio mm. På bredden skiljer det 4 mm medan nya femman blir 13 mm lägre än den nuvarande. Samtidigt som BMW vill att nästa 5-erie ska se sportigare ut vill de med det ökade axelavståndet se till att den beter sig vuxnare på vägen. Fronten är naturligtvis den del som BMW vill dölja allra mest men vi kan ändå ana ett ansikte som hämtar inspiration från både 5-serie GT och X1. Njurarna blir mer upprättstående och strålkastarna vinklas inåt. Både 5-serie GT och X1 har av vissa elaka kommentatorer liknats vid gristrynen. Dessa kan se fram emot att även 5-serien sannolikt får ett ”gristryne”. Baktill ser vi de numera BMW-karaktäristiska LED-ljusen som arrangeras i tjocka lodräta linjer. Bakluckan ser inte ut att ligga lika mycket ”utanpå” som på dagens 5-serie utan får en mer konventionell utformning.

Motormässigt blir det förmodligen mycket likt dagens utbud, från den minsta radfyran till den stora 4,4-liters V8-motorn. Start/stopp-system blir med stor sannolikhet standard på de mindre bensin- och dieselmotorerna. Det är fortfarande något oklart när nästa 5-serie lanseras, troligast är att den dyker upp sent nästa år som årsmodell 2011, men kanske visas den som produktionsnära koncept redan på Frankfurtsalongen i höst.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!