071219-ford-ka-2008

Nästa Ford Ka närmar sig

Nuvarande Ford Ka har hängt med sedan januari 1997. Snart dags för nästa generation att presentera sig på Genèvesalongen 2008. Senaste bilderna visar bilen vid sluttester uppe vid polcirkeln.

Tar man en titt i bilregistret så ser man att bilen på bilderna inte existerar, vilket är rätt i och för sig. För bilen på spionbilderna är nästa Ford Ka när den genomgår hårda vintertester uppe vid polcirkeln. Tyvärr är bilen så pass kamouflerad att det är svårt att få en uppfattning om den slutgiltiga formen.

Vad som är känt är i alla fall att nästa Ka baseras på Årets bil 2007 – Fiat 500. Dock kommer Ka inte att få någon retrolook, utan kommer att följa Fords övriga designspråk.

Tekniskt sett kommer bilarna däremot att vara desamma. De tre motorerna som finns till ”femhundran”, två bensinare och en diesel, varav dieseln och minsta bensinaren är miljömaskiner, hamnar under Kas korta huv.

Då Fiat jobbar frenetiskt på att få fram ett par olika Abarth-versioner av sin bil kan vi förvänta oss att Ford Ka kommer som ST- och, förhoppningsvis, RS-versioner.

Fiat 500 och Ford Ka kommer att tillverkas parallellt i fabriken i Tychy i södra Polen.

Ford Ka av nuvarande generation kommer att få leva vidare i Brasilien, dock har den fått en rejäl ansiktslyftning, till det bättre. Ta en till i bildgalleriet nedan för bilder.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr