090203-porsche-911-998

Nästa Porsche 911 trotsar den norrländska kylan

Nästa generation Porsche 911 – internt betecknad 998 – är mitt inne i intensiva tester, just nu testas vinteregenskaperna på norrländsk mark. Vår spionfotograf har lyckats fånga coupé- och cabrioletversionerna på film.

Porsche håller just nu på att uppdatera sin mest omtyckta modell – 911. Nuvarande generation, som betecknas 997, har i Carrera-, Carrera 4-, Targa 4- och GT3-utförande genomgått en lättare facelift och uppdatering av motorerna till direktinsprutare (dock ej GT3) samt fått den nya dubbelkopplingslådan PDK. Än så länge har inte Turbo- och GT2-modellen genomgått föryngringskuren, men det är på gång.

Annat som är på gång är nästa generation 911, logiskt betecknad 998. Det dröjer inte mycket mer än drygt två år innan modellen ser dagens ljus på någon av bilsalongerna – med största sannolikhet Frankfurt 2011.

Som vi kan se på bilarna i den nya spionvideon är bilarna något mer utdragna på längden än vad nuvarande generation är. Detta har två syften, delvis aerodynamiskt, men också för att göra modellen en aning rymligare med mer plats i det lilla baksätet.

Andra förändringar jämfört med nuvarande generation är mer upprätta strålkastare, antagligen i LED-utförande, sidobackspeglar placerade på dörrplåten – klassiskt – i stället för på sidofönstrens framkant. Baktill lär bakljusen få sig en liten uppdatering och även här blir det LED-ljus vilket redan i dag appliceras på Porsches nuvarande modeller.

Under det stora plastpaketet bak på bilarna i filmen ruvar som vanligt en boxersexa, självklart med direktinsprutningsteknik. Exakt vad som hänt vet vi inte i dagsläget men vi vågar nästan lova att Porsches ingenjörer lyckas klämma ut lite fler hästkrafter samtidigt som förbrukningsiffrorna pressas nedåt en aning.

Bakhjulsdrift kommer att vara standard som vanligt men för de som vill är det bara att lägga till några extra slantar för att få drivning på alla fyra. Kraften till hjulen passerar först manuella lådor alternativt den fina PDK-lådan.

Nästa generation Porsche 911 kommer alltså under 2011. Vem vet, men kanske det också kommer någon sportig hybridversion av nästa 911. Kanske det är ett måste med en sådan i modellprogrammet om tre till fem år.

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!