Nya BMW 5-serie snart färdig

Det är snart två år sedan nästa generation BMW 5-serie fångades på bild för första gången och nu har det hänt igen. Den här gången lyckas BMW inte dölja att G30-generationen kommer som laddhybrid.

Titta noga på vänstra framflygeln på den maskerade bilen. Där finns vad som ser ut som en laddlucka och det betyder att nästa BMW 5-serie, precis som förutsett, kommer att finnas i ett laddhybridutförande när den lanseras under mitten av 2016.

Nya femman, som får internkoden G30, blir den första modellen som byggs på BMW:s nya skalbara plattform 35up. Plattformen ska som namnet antyder bilda grund för alla modeller från 3- och 5-serien och uppåt. När nuvarande 3-,4-,6- och 7-serie byts ut kommer de alltså att utgå från samma plattformsteknik.

Förhandsuppgifterna säger att nya 5-serie kommer att vara upp till 200 kilo lättare än nuvarande modell och att minsta motoralternativet 515d kommer att utgöras av BMW:s trecylindriga 1,5-litersmotor med 150 hästkrafter som ska klara sig på så lite som 0,38 l/mil. De etablerade – och i Sverige mest populära – fyrcylindriga bensin- (20i/28i) och dieselmaskinerna (18d/20d/25d) effektiviseras ytterligare.

Under den kraftiga maskeringen kan vi ana ett formspråk som blir en blandning av det vi kan se på 3- och 7-serien i dag. Motorhuven blir längre, taklinjen flackare och i fronten kommer strålkastarna att löpa ända in till grillen.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!