Nya Mazda 6 Foto: CarPix

Nya Mazda 6 gör som Porsche 911 – nya bilder

Nya Mazda 6 är inte långt bort nu. Om ett par månader är det premiär. Här har vi de första bilderna på kombiversionen som avslöjar nya Takeri-inspirerade utseendet. Men det är inte allt – vi kan även avslöja interiören.

I början av året kunde vi visa er bilder på nya generationen Mazda 6. Dock handlade det om en mula som var riktigt ordentligt påklädd för att klara den svenska bistra vinterkylan – och för att hålla nyfikna blickar borta.

 När våren väl hade kommit till oss berättade Mazda i samband med bilsalongen i New York att nya Mazda 6 – tredje generationen på tio år – kommer ha världspremiär på bilsalongen i Paris i september och att säljstarten är satt till i början av 2013.

 I dag, nu när sommaren tagit över, kan vi visa er rykande färska spionbilder på nya Mazda 6 Kombi. Det är första gången vi får se just herrgårdsvagnsversionen och det är första gången som vi kan se de nya formerna till stora delar, former som påminner en hel del om en av förra årets läckraste konceptbilar. Syftar självfallet på Takeri Concept som du kan njuta av i ett bonusbildgalleri nedan.

 Vi börjar med att syna fronten på den välmaskerade bilen. Här ser vi att grillen är betydligt större än på dagens Mazda 6 och att den är mer upprätt. Följer alltså samma utförande som på Takeri-konceptet. Slå ett öga på strålkastarna så ser du att de inte är lika fläskiga som i dag utan än mer strömlinjeformade och avsmalnande in mot grillen. Grundformen är i princip densamma som på Takeri men inte lika high tech.

 Fortsätt betrakta bilen framifrån och tittade bort mot A-stolparnas nedre del. Ser du något annorlunda där? Jajamensan, ytterbackspeglarna har fått en ny tuffare position på dörrbladen i stället för som i dag då de är placerade vid främre sidorutornas spets mot A-stolparna. Mazda gör alltså som nya Porsche 911, flyttar ned backspeglarna till en klassisk position för en sportigare framtoning.

 Baktill på bilen ser vi att bakrutan eventuellt sluttar aningen kraftigare framåt än vad den gör i dag. Även detta ett drag för att framhäva en gnutta extra sportighet. Dock handlar det om så lite så det påverkar inte lastutrymmet så värst mycket – får vi hoppas. Hela bakpartiet inklusive den grövre stötfångaren blir lite mer utskjutande än vad vi är vana vid från andra generationen. Bakljusen är mer slimmade och kilformade än i dag och även här har inspiration hämtats från den hyllade konceptbilen.

 Kanske bäst av allt med denna nya bildserie på Mazda 6 generation tre är sista bilden i galleriet nedan. Där får vi för första gången se interiören som känns lite mer påkostad. Friskluftutblåsen har flyttat ned ett steg och navigationsskärmen med tillhörande rattar och knappar har i stället flyttat upp. Det är främsta skillnaden. De tre vreden för luftkonditioneringen har ungefär samma placering som i dag men ser ut att sitta lite mer glest – bra under kalla dagar då man inte vill plocka av sig Lovikka-vantarna.

 I mätarhuset ser det ut som att antalet rundlar har blivit tre i stället för två stora plus två mindre halva som Mazda 6 har nu. Av dessa tre hyser den stora i mitten hastighetsmätaren.

 Räkna med att nya Mazda 6 får – förutom mycket Zoom Zoom – ta del av mer SkyActiv-teknik än någon annan tidigare Mazda-modell. SkyActiv är Mazdas benämning på lägre vikt och lägre bränsleförbrukning. Detta i form av snåla bensin- och dieselmotorer, manuella och automatiska växellådor med hög effektivitetskoefficient och i-Eloop som Mazdas kondensatorbaserade återvinningsteknik av bromsenergi.

 Kan avsluta med att berätta att vi kanske får se nya Mazda 6 redan nästa månad. Trots vad Mazda sa i våras om bilsalongen i Paris finns det obekräftade uppgifter på att bilen ska visas upp på bilsalongen i Moskva i slutet av augusti. I så fall är det Mazda 6 Kombi som ska visas med premiären för sedanversionen förlagd till en senare salong.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!