Nya Porsche 911 Targa (991) Foto: CarPix

Nya Porsche 911 Targa visar bågen i Sverige

En Targa-modell av nya Porsche 911 står på tur. Vi kan nu servera dig dagsfärska bilder på nya 911 Targa när den vintertestas i ett snötäckt svenskt landskap. Med riktig båge!

Redan i juni förra sommaren kunde vi avslöja att nya generationen Porsche 911 Targa skippar det skjutbara glastaket till förmån för det klassiska targautförandet med fristående vindruteram och B-stolpar som bildar en båge och avslutning tillsammans med bakrutan. Hur det såg ut förr i tiden, till och med generation 964, kan du se på bilden här intill. Snyggast enligt många och en konstruktion som rättfärdigar Targa-namnet.

 Om du tror att det är nya 911 Carrera 4S Cabriolet du ser på bilderna nedan så tror du fel. Porsche har visserligen fått bilen att se ut att ha en tygsufflett men det är bara en del av maskeringen för att lura nyfikna ögon. Kika lite närmare på bilderna, speciellt den inzoomade, så ser du att B-stolparna fortsätter upp över ”takkanten” och bildar en båge.

 Tittar vi ännu noggrannare på bilderna nedan kan vi också skönja en maskerad reflexramp mellan bakljusen. Det betyder att det är en fyrhjulsdriven bil vi tittar på, eller två stycken faktiskt. Den som är rullandes har fyra avgaspipor och är därmed en Targa 4S medan den parkerade har två pipor vilket är kännetecknet för att det är en Targa 4 utan S. Porsche kommer sannolikt inte att erbjuda bakhjulsdrivna versioner av nya 911 Targa då Targa-modellerna endast funnits som 4 och 4S sedan 997 Targa kom 2004. Det betyder också att nya 911 Targa, alltså generation 991, blir lika bred och tuff över baken som alla övriga fyrhjulsdrivna 911:or. Vanliga Carrera och Carrera S har inte lika mycket utlagda skärmar, minus 22 millimeter per sida.

 Porsche visade upp sin första Targa-modell redan 1965. Modellen var framtagen i stället för en renodlad cabriolet eftersom Porsche-folket ansåg konstruktionen med takbåge vara säkrare. Sedan första modellen har Porsche sålt en bra bit över 100000 exemplar av 911 Targa.

 Undrar du varför modellen inte heter 911 Carrera Targa på motsvarande sätt som cabben heter 911 Carrera Cabriolet? Det är för att Porsche anser Targa vara en mer egen modellversion än övriga Carrera-programmet med en helt egen kundkrets.

 När får vi då se nya Porsche 911 Targa för första gången utan maskering? Det kan i princip ske när som helst men troligast är att man presenterar den strax efter sommaren. I god tid innan den förmodade avtäckningen inför publik på bilsalongen i Frankfurt i höst.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer