Nya Porsche 911 Turbo Foto: Daniel Frodin, Teknikens Värld

Nya Porsche 911 Turbo funnen av Teknikens Värld

Vad många går och väntar på är turboversionen av nya Porsche 911 generation 991. Men var har den tagit vägen? Teknikens Världs chefredaktör Daniel Frodin hittade den i Spanien i går.

En av de mest mytomspunna bilarna genom alla tider – Porsche 911 Turbo – ska komma i ny upplaga senare i år. Spionbilder på Turbon har vi sett många det senaste året men på senare tid har det varit ganska tyst om den effektstinna modellen. Efter att den siktats uppe i Norrland i vintras försvann den lika kvickt som den dök upp – men vart försvann den? Ingen har vetat det, förrän nu.

 Teknikens Världs chefredaktör Daniel Frodin befinner sig just nu i Spanien när han stannade till på en bensinmack för lite påfyllning. Mitt framför nosen på honom rullande en bil in för påfyllning även den – nya Porsche 911 Turbo. Den har alltså förflyttat sig från kylan i norr till värmen i söder för de sista värmetesterna innan den officiellt presenteras mot slutet av sommaren för att därefter, i september, ha publik världspremiär på bilsalongen i Frankfurt.

 Tyvärr har Porsche inte klätt av 911 Turbo något mer det senaste året. Men trots maskeringen ser vi vad som skiljer en Turbo från exempelvis en Carrera 4S. I fronten är luftintagen lite biffigare och bakskärmarna har rejäla andningshål för kylning av boxersexan som sitter längst bak. Ovanför motorn sitter en aktiv bakvinge med två vingplan, varav det övre är det rörliga av dem.

 Bakljusen ser ut att tillhöra 997:an men det är bara maskeringen som försöker luras.

 Nämnda boxersexa lär i Turbo-utförandet ge ifrån 520-530 hästkrafter medan Turbo S-versionen landar någonstans kring 560-570 hästkrafter, kanske till och med så mycket som 580.

 Den högre effekten, tillsammans med lägre vikt än hos 997:an, lär göra fyrhjulsdrivna 911 Turbo rasande snabb med 0-100-tider som närmar sig tre sekunder blankt. Toppfarten ligger en bra bit norr om 300 km/h.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!