081210-porsche-cayenne Foto: Lehmann Photo-Syndication

Nya Porsche Cayenne närmar sig snabbt

Porsche-chefen Wendelin Wiedeking drar i alla trådar han hittar i VW-koncernen för att snabba på utvecklingen av nästa Cayenne. Nya spionbilder visar en mer naken prototyp än någonsin tidigare. Bland annat får vi se ett radikalt förändrat bakparti.

I en takt som nästan börjar bli tröttande vid det här laget kommer ständigt nya rapporter om nästa Porsche Cayenne och dess omryktade mindre syskon Roxster. Det senaste budet är dock att det inte finns och aldrig har funnits några planer på en lillebror till Cayenne. Spionbilderna som har florerat, inklusive dessa ny, har föreställt nästa Cayenne som väntas bli något mindre än nuvarande generation.

 På de nya spionbilderna ser vi nästa Cayenne naknare än någonsin. Fronten ser ut att bli betydligt nättare och snällare medan bilens sidor blir kraftigt skulpterade. Prototypen som ses rullande på bild ser minst sagt märklig ut baktill med en utskjutande bakdel. När man tittar på bilden som avslöjar en helt omaskerad prototyp som tittar fram under ett skynke får den stora bakdelen sin förklaring. Den döljer ett kraftigt förändrat bakparti som inte påminner om någon tidigare modell från Porsche. De snitsiga bakre lyktorna påminner mest om någon av de japanska konkurrenterna. En datorillustration i bildspelet nedan visar hur den kan komma att se ut i färdigt skick.

 Som nyblivna majoritetsägare i VW-koncernen gör Porsche allt vad de kan för att påverka arbetet i positiv riktning för Porsche. Tyska Automobilewoche uppger att Porsches vd Wendelin Wiedeking gör allt han kan för att snabba på projekt som skulle gynna Porsche, även om de missgynnar övriga koncernen. Planen är nu att Porsche ska släppa nästa generation Cayenne redan tidigt 2010, medan nästa VW Touareg dröjer till senare delen av 2010. Audi, som var sist ut med sin suvmodell baserad på nuvarande Cayenne-plattformen, blir även sist på den nya plattformen. Någon efterföljare till Q7 kommer inte förrän tidigast 2013.

 Wendelin Wiedeking har redan tidigare gjort det klart att han vill skjuta fram lanseringen av nästa Cayenne på grund av det allt mer minskande intresset för stora och törstiga suvar. Nuvarande Cayenne blir visserligen avsevärt snålare när dieselmotorn kommer i februari nästa år, men nästa Cayenne ska bli snålare än så. De vanliga bensinmotorerna ska bli betydligt snålare, samtidigt som en sedan länge omtalad hybridmodell lanseras jämte en snål dieselmotor.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!