090413-saab-9-5-95-nya

Nya Saab 9-5 på film

Svensk bilindustri går näst intill på knäna, men det finns två ting som ska vända på detta – nya Volvo S60 och nya Saab 9-5. Sistnämnda kan ses som den mest hemliga i dagsläget, trots att vi kunnat visa er spionbilder på den i två omgångar. Nu kommer första spionfilmen!

Vi har redan skrivit spaltmeter om nästa generation Saab 9-5, trots att Saab mer eller mindre tiger som muren om sin kommande ”räddare”. Denna gång handlar det dock inte om nya spionbilder och fakta utan om den första spionfilmen på bilen – nya 9-5 i rörelse.

Saab 9-5 generation två, som är tänkt att visas upp för första gången på Frankfurtsalongen i september, är ingen liten bil. Med tanke på rådande trend i världen där småbilarna vinner allt mer mark känns det kanske en aning malplacerat av Saab att släppa en bjässe med runt fem meter i längd. I själva verket är planerna att lyfta 9-5 en nivå för att på allvar konkurrera med herrarna på premiumtäppan – Audi A6, BMW 5-serie, Mercedes E-klass och Volvo S80. Nya 9-5 blir alltså större än dessa sett till totallängden, men ser man i stället till axelavståndet på 2,84 meter så är det exakt samma siffra som hos A6 och S80. E-klass och 5-serie har ytterligare några centimeter mellan axlarna.

Alla dessa centimetrar bör borga för ett förstklassigt utrymme i kupén samtidigt som bilen rullar skönare och mindre hetsigt. Nästa år kommer en kombiversion av nya 9-5, och med sina fem meter kan man förmoda att den kommer att svälja det mesta i bagageutrymmet. Som jämförelse kan man ta Volvo V70 som är runt två decimeter kortare i rocken.

Under huven håller vi tummarna för att Saab får fram en rad turboladdade motorer med liten slagvolym och snål gång. Från dagens motorpalett ser i alla fall 2,0T- och V6-motorn ut att hänga med till nästa generation. På dieselsidan kommer antagligen den nya tvåstegsturbon på två liter som snart lanseras i Opel Insignia. Någon form av hybriddrivlina bör också hitta ned mellan de främre hjulhusen ett par år efter lanseringen.

Allt om nya Saab 9-5 kan du läsa här och här eller via länkarna nedan.

Ladda ner flash för att
   använda tvspelaren.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!