Foto: CarPix

Nya Skoda Superb – första bilderna

Nu kan vi visa dig de första bilderna någonsin på nästa generation Skoda Superb. De dagsfärska bilderna visar en hårt maskerad bil, men vi vet vad som döljer sig undertill.

Skodas största modell, Superb, är just nu inne på sin andra generation. En vettig bil som vinner mångas hjärtan framför allt på utrymmena i baksätet och bagageutrymmet. Och prislappen förstås.

Men då den redan hunnit bli sex år gammal är det snart dags för en ny, tredje generation att ta över stafettpinnen.

I dag kan vi visa dig de första bilderna på nya Skoda Superb. Bilderna är alldeles nyss tagna med mobilkamera (därav svajig skärpa på ena bilden) i Portugal. Tyvärr kan vi inte visa upp bakänden på nya Superb, men frampartiet avslöjar, trots hård maskering, en hel del.

Det första som slår oss när vi studerar bilderna är att formspråket är betydligt kantigare än i dag, mer åt det håll som alldeles nya Fabia uppvisat än vad Octavia gjort. Grillen på Superb uppvisar dessutom något helt annat än vad de mindre syskonen hittills gjort. De vertikala ribborna är förkromade framtid och har en vass knyck vid sista nedre fjärdedelen. Det ger ett mer exklusivt än sportigt utseende. Strålkastarna har även de helt ny utformning.

Dubbelveckan som löper längs mitten av huven finns där, precis som på Skodas andra modeller. Däremot ser det ut som att den lilla ”näsan” som sträcker sig ned mot grillen, där Skoda-emblemet är placerat, inte hänger med till nya Superb. Det kan också vara som så att tjeckernas maskeringsavdelning är skickliga på att trolla bort saker.

Foto: CarPix

Teknikens Världs redaktionschef Marcus Engström har som en av få i världen redan fått kika på nya Superb – utan maskering. Vi hör med honom vad han tycker om utseendet.

– Den är jäkligt mycket snyggare än dagens Superb. Känns bastant och låg trots sin längd. Den kommer att göra sig riktigt bra i kombiutförande och att kalla den för en ny svensk favoritbil ligger nära tillhands – om prislappen blir den rätta.

– Rent utseendemässigt känns den inte som en förstorad Octavia, med sitt kantiga, lite mer egna linjer känns den mer som en Audi A8.

Under huven på nya Superb kan vi förvänta oss, precis som i dag, en rad olika bensin- och dieselmotorer. Krasst sett skulle vi kunna säga att de flesta motoralternativ som nya Passat erbjuder även kommer till Superb. Någon hybrid- eller elversion ska vi antagligen inte vänta på. Om det kommer så blir det en bra bit in i modellens livscykel.

Världspremiären för nya Skoda Superb misstänker vi är förlagd till bilsalongen i Genève i mars. Förmodligen blir det halvkombiversionen som visas upp då och kombin får ett eget datum lite senare under året.

Foto: CarPix

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!