Volkswagen Passat 2015 Foto: CarPix

Nya Volkswagen Passat nobbar svenska vintern

Samtidigt som merparten av biltillverkarna transporterar upp sina testbilar till Arjeplog för vintertest siktar vi en prototyp av nya Volkswagen Passat på spansk asfalt.

Du som går och väntar på nya Volkswagen Passat ska inte förvänta dig en designrevolution. Förändringar på utsidan kommer så klart att finnas, flera av de nya linjerna hämtas från senaste Golf. Men det blir till viss del skillnader även jämfört med populära lillebrorsan. Golf Sportsvan som visades som koncept i Frankfurt tidigare i höstas visade en delvis uppdaterad front där grill och strålkastare samverkar på ett mer stilfullt sätt. Detta tilltag lär dyka upp på nya Passat. Karossen som helhet blir mer skarp i linjerna än i dag.

Nya Passat är baserad på Volkswagens flexibla MQB-plattform som redan används till bland annat nya Golf, Skoda Octavia och Audi A3. Passat blir största modellen på plattformen och tack vare lättviktskonstruktionen kommer nya Passat i runda slängar väga 75 kilo mindre än i dag. Plattformsbytet innebär också lägre produktionskostnader för Volkswagen.

 Under huven blir det raka fyror för hela slanten. Du som gillar Volkswagens sexcylindriga maskiner blir alltså besviken. Raka turbofyror med bensin eller diesel är det som gäller för att Volkswagen ska kunna nå upp till nya utsläppskrav. Effektspannet kommer att sträcka sig från strax över 100 hästkrafter till någonstans runt 250.

 Fyrhjulsdrift från Haldex och dubbelkopplingslådor kommer att erbjudas, liksom en kombiversion, Variant, samt en fyrdörrars coupéversion. Sistnämnda heter numera bara CC, men är ändå en Passat i grund och botten.

Nya Volkswagen Passat premiärvisas troligtvis på bilsalongen i Paris hösten 2014. Säljpremiär kan vi i så fall räkna med i början av 2015.

Spionbilderna vi ser här är tagna häromdagen i Spanien och visar sedanversionen. Innan årets vintersäsong är över lär Volkswagen ha rattat Passat upp till våra nordliga breddgrader för en sista omgång test i kall väderlek. Så ha gärna kameran redo när du är ute och far i vårt land de närmaste månaderna. Fina bilder belönas och publiceras i Teknikens Värld.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!