Nya Volvo XC90 2015 Foto: CarPix

Nya Volvo XC90 – första bilderna i världen!

Vi har sett den som mula och vi har sett den som konceptbil. Men nu kan vi äntligen se ”the real deal”, nämligen första riktiga prototypen av nya Volvo XC90. Fångad på sjöisen i Norrland tidigare i dag.

Tack vare vår skarpsynta spionfotograf är teknikensvarld.se först i världen med att visa de första bilderna på nya Volvo XC90. Det är med andra ord ingen mula vi tittat på som så många gånger tidigare, inte heller konceptbilen, utan äkta vara. Bilderna togs på en sjöis i norra Sverige för bara några timmar sedan. Förmodligen trodde Volvo att de skulle komma undan med turen. Vår spionfotografs kamera fångar däremot allt, trots det långa avståndet.

På bilderna ser vi en tungt maskerad bil som inte avslöjar allt för många former. Det är svårt att skönja några direkta likheter med konceptbilen Concept XC Coupé som visades i Detroit för en knapp månad sedan. Men i stora drag ser vi att det är mjukare och sportigare former än vad dagens XC90, som nu är inne på sitt elfte år, har. Exempelvis är bakpartiets utformning betydligt mer framåtlutad än i dag, det ger ett sportigare och tuffare intryck.

Trots lång huv borgar det långa avståndet mellan hjulaxlarna och de relativt korta överhängen fram och bak för goda utrymmen interiört. Det som syns bäst på bilen på bilderna är bakljusen som tittar fram under maskeringen. De följer inte samma knivskarpa linje som på konceptbilen men likheter finns där ändå.

Nya Volvo XC90, som blir första bilen ut som grundas på Volvos egenutvecklade och skalbara SPA-plattform, lanseras i början av 2015. Då blir det VEA-motorer för hela slanten, det vill säga fyrcylindrigt med överladdning, oavsett om det gäller bensin eller diesel. Sexor och åttor försvinner helt för att ersättas av fyra cylindrar med elassistans. Redan fyra månader efter lanseringen får vi förmodligen se laddhybridversionen à la V60 Plug-in Hybrid där en turboladdad fyrcylindrig bensinmotor (V60 Plug-in Hybrid har D5-dieselmotorn) på 2,0 liter får assistans av elmotorer. Drivlinan kompletteras av Volvos nya åttastegade automatlåda.

Nya, bättre bilder på nya XC90 finns nu. Läs mer och titta på dem här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!