100122-peugeot 508 2011

Peugeot 508 – efterföljaren till 407 och 607 vintertestas

Jo, du läste rätt. Det är Peugeot 508 på spionbilderna här, inte 408 som vi alla trodde senast vi såg den under test. I höst får vi se en konceptversion av bilen som tar över efter både 407 och 607. 2011 kommer den färdiga att rulla på våra vägar.

I höstas skickade vår bilspionfotograf ett gäng bilder på en Peugeot som sades vara efterföljaren till nuvarande 407. Det var fullt riktigt och är det fortfarande, men det felaktiga i informationen då var att den skulle heta 408, något som egentligen känns ganska naturligt.

Men så uttalade sig Peugeots vd lite senare under hösten om att både 407 (kom 2004) och den större och lite mer lyxbetonade 607 (kom 1999) försvinner och att de båda ska ersättas av 508. Alltså den bil vi ser här på bilderna och som vi också såg på bilderna i höstas. Ett märkligt beslut av Peugeot kan tyckas men fransmännen har nog någonting på gång som vi ännu inte känner till. En modell som ska försöka sätta de största tyskarna på plats kanske?

Som vanligt när det gäller franska bilar under test så är de kraftigt maskerade och liknar nästan mer tält än fortskaffningsmedel. Så tyvärr ser vi inte bilens former speciellt bra. Men vi kan ändå ana oss till vad som döljer sig undertill tack vare en bild som dök upp förra året där 508 står på en lyft i ett garage. Om du inte kommer ihåg bilden klickar du här.

Bilden visar en bil som skiljer sig ganska kraftigt från dagens 407, med linjer som nästan för tankarna mot det italienska hållet. 508 blir dessutom större än 407, vilket inte minst modellbeteckningen avslöjar. Men samtidigt blir den något mindre än dagens 607.

Som vanligt när det gäller Peugeot blir det en hel rad olika motorer att välja mellan till 508. Räkna med en handfull snåla bensinmotorer och en handfull ännu snålare dieselmotorer. Men det mest spännande motoralternativet lär bli dieselhybriden som utvecklas i samarbete med Bosch. Denna motorkonfiguration kommer troligtvis först att presenteras i 3008, men sedan lär det vara 508:ans tur.

Peugeot 508 kommer att visas upp som konceptbil på Parissalongen i höst för att sedan sannolikt visas upp i produktionsutförande på Genèvesalongen nästa år. Kort därefter sätter försäljningen igång.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!