061031_panamera

Porsche Panamera-prototyp plåtad!

Porsches fyradörrarsbil Panamera närmar sig allt mer. Nu har den första riktiga prototypen siktats på Nürburgring och bilderna har du här!

Men du får vänta ett bra tag trots allt. Visningen är inte planerad förrän till våren 2009 och Porsche tänker ha drygt två år på sig för att utveckla sin fjärde bilmodell. Inget får gå fel när den väl lanseras.

Porsche Panamera sätts i produktion för att möta konkurrensen från främst Mercedes CLS som redan sålts i 24 000 exemplar. Aston Martin visade upp en fyradörrars sportcoupe vid Detroit Motor Show tidigare i år och Volkswagen håller på med en Passat Coupé. Fler aktörer lär komma i detta lilla men naggande goda segment.

Panamera kommer att tillverkas vid fabriken i Leipzig, Tyskland och 600 nya jobb kommer att skapas. Karossen kommer Volkswagens Hannoverfabrik att göra medan motorerna sätts samman i Porsches hemstad Stuttgart. Tyskarna räknar med att sälja 20 000 bilar per år.

Inledningsvis kommer denna fyradörrars "familje-Porsche" att erbjudas med antingen en 350 hästkrafter stark V8-motor eller samma motor med dubbelturbo som då ger 560 hästar. Vilket alternativ som blir först återstår att se. En billigare (nåja!) 3,6-liters V6-version på 280 hästar, som då redan finns i Cayenne, kommer senare. Toppversionen kommer att få en V10-motor på 700 hästkrafter. Fyrhjulsdrift blir standard på samtliga versioner.

Men Porsche siktar inte bara på hög effekt. De kommer även att erbjuda en hybridversion av Panamera. Då handlar det om en sexcylindrig motor som paras samman med en elmotor.

Porsche är redan ett av bilvärldens mest framgångsrika företag. Cayenne har blivit en försäljningsframgång och Panamera lär bli detsamma. Med den behöver man ju inte ens förhandla hemma eftersom det är en familjebil!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!