Foto: CarPix

Rolls-Royce Ghost Coupé får 600 hk

Snart presenteras Ghost i coupékaross, Med en turbomatad V12 på 600 hästkrafter blir Coupén märkets snabbaste modell. Kanske är det dags för Rolls-Royce-ägaren att inta förarsätet?

I dagarna testar Rolls-Royce sin senaste monstruösa skapelse. Ghost presenterades som märkets minsta modell 2010 och för att kunna möta den ökande konkurrensen från Aston Martin och Bentley har Rolls-Royce beslutat att sätta att sätta Ghost Coupé i produktion. 

 Redan som fyrdörrarsmodell är Ghosten en riktig bjässe med en 6,6 liters V12 på 563 hästkrafter men i coupéversionen kommer motorn att finjusteras ytterligare till en effekt norr om 600 hästkrafter. Precis som i vanliga Ghost kommer motorn vara kopplad till en åttaväxlad automatlåda från tyska ZF som fördelar ut kraften till bakhjulen.

 För att löpa linan fullt ut kommer Ghost Coupé även att få uppgraderade bromsar, bredare däck, ett 10 mm lägre och kraftigare chassi. Dock kommer Rolls-Royce ingenjörer att jobba hårt för att bibehålla den unika och märkestrogna komforten. 

 Ghost har redan imponerat på motorjournalister världen över för sin snabbhet trots sin storlek men eftersom att Coupén, förutom effektökningen, även kommer få en lägre vikt kommer accelerationssiffrorna förbättras ytterligare. Toppfarten ligger dock oförändrad på 250 km/h vilket är samma som Rolls-Royce övriga sortiment.

 Precis som den Phantom-baserade Drophead Coupé kommer Ghost Coupé att bli kortare både vad det gäller totallängden och hjulbasen. Bilen kommer dessutom få en mer sportig taklinje och blir en halv decimeter lägre. Ghost Coupé kommer dock inte vara en liten bil då den fortfarande är högre än de flesta andra bilar på gatan.

 Enligt engelska Autocar är det inte säkert att bilens slutgiltiga namn kommer att bli Ghost Coupé. Camargue var namnet på en Pininfarina designad coupémodell på 70-talet men då modellen aldrig riktigt blev uppskattad har man av naturliga skäl valt bort det alternativet. Sedan BMW tog över märket har mer klassiska modellnamn används så kanske kommer Ghost Coupé heta Shadow, Cloud eller Spirit i stället. 

 Bilen presenteras på nästa års bilsalong i Genève och börjar byggas sommaren 2013. Prislappen börjar på drygt 200 000 pund och de första exemplaren levereras senare samma år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!