080910-skoda-yeti-2009

Skodas lill-suv Yeti på gång

Skodas stadsjeep av format mindre, Yeti, fick grönt ljus från företagsledningen i våras. Nu har den siktats av våra spionfotografer.

Yeti, som fick stor uppmärksamhet på Genèvesalongen för tre år sedan, delar flertalet komponenter med sina tjeckiska syskon Fabia och Roomster, inklusive den sistnämndes lite kantiga utseende. Tidigare har det varit tal om att en hel del teknik ska hämtas från nya VW Golf/Tiguan, fyrhjulsdriften bland annat. Men nu har det dykt upp nya uppgifter som säger att Yeti enbart blir framhjulsdriven. Fyrhjulsdriven eller inte, vi låter det vara osagt till den dagen Skoda berättar mer om bilen. Under huven blir det bensinmotorer från 1,6 till 2,0 liters slagvolym samt en turbodiesel på 1,9 liter.

På konceptbilen 2005 visade Skoda upp några intressanta detaljer. Vissa av dem går till produktion, andra inte. En av dem som inte blir verklighet är vindrutetorkarna som på konceptet låg gömda längs med A-stolparna. På bilderna ovan och nedan är det svårt att se, men enligt våra spionfotografer var bilen de fotade utrustad med torkare av konventionell typ.

En tuff finess som sägs hänga med till produktion är cykelhållaren bak på bilen. Med en knapptryckning skjuts två bärarmar ut redo att bära upp tvåhjulingen.

Bakluckan är tvådelad, övre halvan, det vill säga rutan, och undre halvan kan öppnas individuellt oberoende av varandra.

Som konceptbil har Skoda Yeti visats upp som vanlig suv samt som öppen version med plats för fyra. Om sistnämnda blir verklighet får vi helt enkelt vänta och se, men läckert hade det varit.

Produktionen sätter igång nästa år och vi vågar nästan gissa att produktionsversionen av bilen kommer att vända på (nästan) lika många huvuden som konceptbilen en gång gjorde i Genève 2005.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!