Foto: Teknikens Värld

Volvo S90 rullar i Sverige – håll ögonen öppna!

Vi har fått in bilder och rapporter från er läsare om att Volvo är ute med en prototyp på de svenska vägarna. Det nya S90, ersättaren till S80, som är ute på test.

För en månad sedan dök Volvo S90 upp i Nederländerna, tungt maskerad. Bilderna var de första någonsin på S90, modellen som ska ersätta Hisingens direktörsvagn S80.

Nu har vi, tack vare en Teknikens Värld-prenumerant, kommit över nya bilder på S90. Bilen är fortfarande tungt maskerad, skillnaden mot tidigare är att dessa bilder är tagna i Sverige, närmare bestämt på väg 272 mellan Sandviken och Ockelbo. Bilderna vi ser här är tagna i går strax vid halvsextiden på eftermiddagen.

Så sent som för bara ett par timmar sedan fick vi ett telefonsamtal från en annan Teknikens Värld-läsare som rapporterade att en maskerad S90 rullar utanför Kristinehamn. Förmodligen en av de bilar vi ser här, kanske på väg hem mot högborgen i Göteborg.

Foto: Teknikens Värld

Det är tydligt att Volvo inlett en intensiv testfast av modellen, även på hemmaplan. Så håll ögonen öppna och fotografera gärna om möjligt (äventyra inte bilkörningen). Skicka därefter dina bilder till bilspionen@teknikensvarld.se. Vi belönar bra spionbilder.

Tittar vi närmare på bilderna här ser vi att det är två olika S90. Tittar vi i bilregistret ser vi att den ena är i trafik sedan den 16 juni medan den andra togs i trafik så sent som den 2 juli.

Ägare/brukare är Volvo Personvagnar i Göteborg och båda bilarna är registrerade som sedanmodeller.

Övriga uppgifter från bilregistret ska vi ta med en stor nypa salt. Drivlinorna sägs i båda bilarna bestå av bensinmotorer på 109 hästkrafter som är kopplade till automatlådor. Det känns föga troligt med så svaga maskiner i bilar som enligt bilregistret har tjänstevikt på 1 700 kg. Viktuppgifterna känns inte helt långsökta.

Bland fordonsuppgifterna finner vi också att bilarna är 485,1 centimeter långa och 187,6 centimeter breda. Även här är vi skeptiska. Det skulle i så fall innebära att S90 är tre millimeter kortare och 3,1 centimeter smalare än dagens S80.

Foto: Teknikens Värld

Volvo S90, som sägs bli bedårande vacker, kommer, precis som nya XC90 och kommande kombisyskonet V90 (ersätter dagens V70), att byggas med Volvos nya och egenutvecklade SPA-plattform som grund. Det blir DriveE-drivlinor för hela slanten, det vill säga fyrcylindrigt i kombination med överladdning och i vissa fall även i kombination med elektricitet. Trecylindriga bensinmotorer med upp till 180 hästkrafter kan också bli aktuella.

Volvo visar eventuellt upp S90 och V90 redan senare i år, allra senast i början av nästa år eftersom försäljningen är tänkt att dra igång under 2016.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!