100330-volvo v60 bilder

Volvo V60 fångad helt omaskerad!

Här har vi de första bilderna på kommande Volvo V60 i produktionsfärdigt utförande – i stort sett helt utan maskering.

För nästan exakt ett år sedan publicerade vi på teknikensvarld.se egna illustrationer på kommande Volvo V60 – kombiversionen av nyligen officiellt presenterade S60. Sedan dess har vi sett bilen under tester bland annat uppe på de norrländska sjöisarna, men den har då varit väldigt tungt maskerad för att dölja kombiutrymmet.

Men nu får vi äntligen se det färdiga resultatet för första gången. Det är Inside Line-bloggen Straightline som publicerar två bilder på V60, en där vi ser bilen snett framifrån och – den absolut viktigaste – en där vi ser bilen snett bakifrån. Bilarna är i stort sett helt omaskerade. Endast grillen (bortplockad) och Volvo-emblemet bak är maskerat.

Från grillen bak till b-stolpen är kombin identisk med sedanversionen, men därefter skiljer det sig. Sidorutorna på bakre dörrparet smalnar av, dock inte lika kraftig som på S60. Därefter fortsätter sidorutornas linje över c-stolpen för att där smalna av kraftigt mot en mjuk avslutning som i sin tur vetter mot d-stolpen. Midjelinjen som löper längs med båda karossidorna, och som avslutas i form av skulpterade upprättstående bakljus, är högt uppdragen över bakskärmarna. Detta, tillsammans med det baktill något sluttande taket, ger väldigt små bakre sidorutor. Något vi inte är vana vid att se på kombibilar från Volvo, i alla fall inte än. Bakrutan sluttar in mot bilen betydligt kraftigare än på tidigare Volvo-kombi och bakluckans plåtyta har mer karaktär än vad vi är vana vid. Kraftigare veck i stället för som på V50 och V70 som har ganska släta ytor.

En kombi med mer fart och fläkt i formerna skulle man nog kunna påstå. Kanske det är rätt väg att gå för få främst Audi A4, BMW 3-serie och Mercedes C-klass i kombiversioner att darra?

Volvo V60 lär med största sannolikhet få ta del av samma motorer som sedansyskonet S60. Det skulle i så fall innebära fem bensinmotorer och tre dieselmotorer.

Bensinmotorerna är T6 på 304 hästkrafter, T5 på 240 hästkrafter, 2,0T på 203 hästkrafter, T4 på 180 hästkrafter samt T3 på 150 hästkrafter. Dieselmotorerna är D5 på 205 hästkrafter, D3 på 163 hästkrafter samt 1,6D DRIVe på 115 hästkrafter. Sistnämnda motor gör att S60 klassas som miljöbil med 115 gram per kilometer. V60 med denna motor lär få något förhöjt utsläpp men bör ändå klara av miljöbilsgränsen på 120 gram per kilometer.

Vissa av motorerna (T5, T4, T3 och 1,6D DRIVe) introduceras inte direkt vid lanseringen av nya S60, men lär vara färdiga för introduktion direkt vid lanseringen av V60.

Läs allt om tekniken i S60 och V60, inklusive djupare information kring motorerna, genom att klicka här.

Volvo V60 har världspremiär på Parissalongen i höst och försäljningen sätter troligtvis igång i början av nästa år, men vi kan ju hoppas på en något tidigare lansering.

Läs mer

Extern länk

Volvo V60 omaskerad på Straightline

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!