080319-bilstölder-minskar

Bilstölderna minskar

Saab är den bil som stjäls mest. Totalt sett minskar dock bilstölderna i Sverige. Enligt färska siffror från Larmtjänst minskade antalet bilstölder med nära 14 procent 2007 jämfört med året innan.

2007 blev femte året i rad som bilstölderna i Sverige minskar. Under fjolåret anmäldes 20 773 bilar stulna, vilket kan jämföras med drygt 24 000 under 2006. Sveriges bilägare kan alltså glädja sig åt att deras bilar lever i en allt tryggare värld, speciellt ägare till nya bilar. De svenska biltjuvarna verkar nämligen föredra mogna bilar. En fjärdedel av Sveriges bilpark består av bilar som är äldre än tio år, ändå är de klart överrepresenterade i statistiken. Nio av tio av alla bilar som stjäls är äldre än tio år.

– Det är framför allt startspärren som finns på alla nyare bilar, och som gör att det är näst intill omöjligt att starta bilen utan originalnyckeln, som gjort att de har blivit mycket svårare att stjäla, säger Dan Falconer, motorexpert på försäkringsbolaget If.

Saab hamnar i topp på listan över de bilar som stjäls mest, följt av Ford, Volvo och Volkswagen. Flest bilstölder sker i Stockholm, Skåne och Västra Götaland. Dessa beskrivs som så kallade upptagningslän, vilket betyder att biltjuvarna tar sig till dessa län, stjäl bilar och tar sig tillbaka dit de kom från.

Enligt Larmtjänst handlar det oftast om nyckelstölder. Originalnyckeln används i hela 97 procent av alla stölder av bilar tillverkade efter millennieskiftet.

– Nyckelstölder är ett stort problem som branschen måste bli bättre på att informera om. Alla håller koll på sitt bankkort. Men det blir ofta dyrare att förlora sina bilnycklar, säger Dan Falconer.

Enligt If:s uppskattning kostar bilstölder, försök till stöld, inbrott i bil och skadegörelse varje år försäkringsbolagen cirka två miljarder kronor. Merparten av alla bilar som stjäls kommer till rätta, men åtta procent återfinns aldrig.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!