110630-almedalen-utspel

Biltillverkarna siktar på politiker

Tre biltillverkare, Volkswagen, Honda och Nissan, gör var sitt utspel inför Almedalsveckan som går av stapeln den tredje juli.

Mellan den 3-10 juli arrangeras Almedalsveckan i Visby på Gotland, där politiker samlas och diskuterar politik. Det är ett tillfälle att flika in även för andra företag som vill påverka våra folkvalda. Först ut är Volkswagen, Honda och Nissan, och fler lär ta tillfället i akt att försöka bearbeta politikerna kring bilfrågor ju närmare vecka 27 vi kommer. 

Volkswagen visar ny modell

Volkswagen bidrar med att låta elbilen Golf Blue-e-motion begå svensk premiär, och visar även upp gasbilen Passat Ecofuel. 

– Almedalen är en viktig arena för Volkswagen och vi ser fram emot givande möten med dem som besöker politikerveckan, säger Marcus Thomasfolk, informationschef Volkswagen Sverige i ett pressmeddelande.

Utöver att visa upp bilar ska Volkswagen delta i seminarier kring förnyelsebara bränslen och elbilar.

Honda visar ”gammal” modell

Honda väljer att visa upp sin modell FCX Clarity, som gjorde svensk premiär 2008. Med det utspelet vill man dra uppmärksamhet till att bränslecellsteknik redan finns i handeln.

– Förra året talades det om bränslecellsbilar som morgondagens miljölösning. Det reagerade vi på, eftersom det är en teknik vi redan har kommersiellt tillgänglig. I år vill vi betona att vätgas och bränslecellsteknik inte är science fiction, säger Honda Sveriges PR-ansvarige Maria Johansson. 

Hon menar att det i Sverige saknas en tankningsinfrastruktur och att det är kring detta man vill påverka politikerna. 

Nissan presenterar Leaf

Nissan väljer att presentera sin elbil Leaf. Liksom Volkswagen vill Nissan diskutera elbilens framtid, infrastruktur och vilka incitament man som bilköpare får i form av bland annat statliga subventioner. 

– I ett läge där man fortfarande funderar kring utformningen av stöd till bilar med låga eller inga utsläpp hoppas vi att många beslutsfattare är nyfikna på att bekanta sig med elbilar, diskutera teknologi och marknadsförutsättningar och kanske köra en elbil för första gången, säger Unto Lehtola på Nissan Nordic Sverige.

Även Toyota har gjort ett utspel med sitt öppna brev till regeringen där man bland annat efterlyser mer långsiktighet i miljöbilssubventionerna.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!