071206-biogas-framtiden

Biogas är framtiden

En tredjedel av vårt lands samlade klimatpåverkande utsläpp står den svenska vägtrafiken för. Med bättre infrastruktur för gastankställen skulle många av dagens bilar kunna bytas ut mot biogasdrivna och på så sätt minska den enskilda bilens klimatpåverkan med upp till 90 procent.

I dag utvinns biogas av organiskt avfall från hushåll, jordbruk, industrier och reningsverk. Den samlade biogasens potential beräknas till 14 TWh vilket skulle räcka till att driva 750 000 bilar. Med nyare metoder vid biogasframställningen skulle siffran kunna vara tre gånger högre. Det skulle i sin tur motsvara drygt hälften av den svenska vägtrafikens totala bränsleanvändning. Detta skriver Bengt Ekenstierna, vd för Eon Gas, i en debattartikel publicerad på nyteknik.se i går.

Bengt Ekenstierna skriver också att ett utökat samarbete mellan myndigheter på statlig och lokal nivå, jordbruk, bilhandel och konsumenter är ett måste för att biogasens potential ska kunna förverkligas. Fortsatta och långsiktiga forsknings- och utvecklingsstöd samt fortsatt stimulans för utbyggnad av infrastruktur och produktionskapacitet är andra bitar som måste fall på plats. Han berättar att i Skåne, Halland och delvis Småland är visionen om detta redan till stora delar verklighet då flera lokala biogasanläggningar förser naturgasnätet med biogas. Och biogasens andel fortsätter att öka.

Naturgasen garanterar tillgång och leveranssäkerhet vilket gör att tillfälliga driftsstopp i en biogasanläggning inte drabbar den enskilde gasbilisten i Sydsverige. I Stockholm och övriga Sverige ser det annorlunda ut och det är där den närmaste förändringen måste ske. Att komma till gasmacken för att se att gasen är slut inger inget förtroende för gasbilarna hos det svenska folket.

Detta, och mycket mer om biogasens framtid i Sverige, tar Bengt Ekenstierna upp i sin debattartikel som du kan läsa i sin helhet via länken nedan.

Läs Bengt Ekenstiernas debattartikel på nyteknik.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!