Foto: BMW

BMW 128ti gör entré som enklare busbil

När du tänker busbil och BMW 1-serie är det M135i xDrive med fyrhjulsdrift och 306 hästkrafter som poppar upp. Nu presenterar BMW ytterligare en busig version av 1-serie – 128ti.

ti-beteckningen har en lång historia hos BMW och dök upp redan med 02-serien för sisådär ett halvt sekel sedan. Bokstäverna står för Turismo Internationale och signalerar att det rör sig om en sportigare modellversion. Flera 3-serie Compact-versioner hade just ti-beteckningen (och td) och tror att det ti var unikt för Compact-modellerna, men så är det alltså inte.

Foto: BMW

Nu är det dags för ti-beteckningen igen, denna gång på dagens 1-serie. Och visst handlar det om en sportigare modellversion. 128ti, som den heter, är dock inte i kaliber med M135i xDrive som har en rak turboladdad fyra på 306 hästkrafter, fyrhjulsdrift och en fin accelerationssiffra (0-100 km/h på 4,8 sekunder).

Medan M135i xDrive är en så kallad M Performance-bil är 128ti mer konventionell – och 80 kilo lättare. Motorn i 128:an är även den en rak turbofyra, av BMW beskrivs den som nyutvecklad. Den levererar 265 hästkrafter som sätter fart på framhjulen via en åttastegad Steptronic-automatlåda och Torsen-diff. 0-100 km/h går på 6,1 sekunder.

TEST: Nya BMW 1-serie mot nya Volkswagen Golf och Mazda 3

Foto: BMW

Chassit med M Sport-dämpare är sänkt tio millimeter jämfört med vanliga 118i och M Sport-bromsarna är hämtade från storebror M135i xDrive. ”Sportdäck” finns som tillval utan extra kostnad.

Foto: BMW

Till utseendet är 128ti väldigt lik M135i xDrive med större och fler luftintag i fronten och arrangemanget bak med dubbla ändrör (som dock ser ut att vara aningen klenare).

Några prisuppgifter har inte offentliggjorts utan kommer sannolikt i samband med att modellversionen marknadsintroduceras i november. BMW M135i xDrive kostar från 460 200 kronor, ett pris som 128ti bör komma en bra bit under.

Foto: BMW

Just nu genomför BMW tester med 128ti på Nürburgring, det är i området däromkring bilderna här är tagna.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!