BMW 3-serie E46 Foto: Mattias Rabe

BMW 3-serie E46 återkallas – fel på passagerarkrockkudden

Ett tillverkningsfel hos den japanska krockkuddetillverkaren Takata drabbar nu även BMW som måste återkalla omkring 220000 exemplar av BMW 3-serie generation E46.

Förra månaden rapporterade vi att Honda, Mazda, Nissan och Toyota måste återkalla sammanlagt omkring 3,4 miljoner bilar världen över på grund av ett fel på passagerarkrockkuddarna. Dessa är tillverkade i början av 2000-talet av den japanska krockkuddetillverkaren Takata. I en senare artikel som berörde miljardförlusterna som Takata därmed drabbas av nämnde vi att BMW och GM sannolikt också är drabbade av felet.

 Mycket riktigt. Nu finns det information i tysk media, däribland Autobild, att BMW är tvungna att återkalla omkring 220000 exemplar av 3-serie generation E46 på grund av fel på passagerarkrockkudden. Bilarna som berörs är tillverkade mellan december 2001 och mars 2003.

 Att BMW inte flaggar för återkallelsen förrän nu ska bero på att Takata meddelade BMW först fem veckor efter att de hade meddelat de japanska biltillverkarna. Därefter har BMW fått analysera den japanska informationen för att säkerställa exakt vilka bilar som berörs.

 Av de 220000 bilarna är det omkring 64000 som rullar i Tyskland. Enligt BMW Sverige är det omkring 1 700 bilar som berörs i Sverige. 

 BMW kallar återkallelsen en försiktighetsåtgärd då inga incidenter på grund av felet har inrapporterats. Det fel som BMW drabbats av är att passagerarkrockkudden vid kollision inte utlöses i tillräcklig omfattning eller att den inte utlöses över huvud taget.

 Alla berörda bilägare kommer att få en kallelse till verkstad där kostnadsfritt utbyte av passagerarkrockkudden kommer att utföras. Operationen tar inte mer än en timme. BMW påbörjar utbytet så snart som krockkuddetillverkaren har levererat tillräckligt antal utbyteskrockkuddar.

 Aktuella och nyligen avslutade återkallelser hos en mängd olika bilmärken kan du ta del av här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!