100125-bmw-5-serie-hybrid Foto: BMW Group MediaPool / eb.andriuolo / This image is

BMW 5-serie hybrid visas i Genève

När nya BMW 5-serie presenterades i höstas pratades det bara om bensin- och dieselmotorer. Nu verkar det dock vara bestämt att 5-serien ska komma som hybrid och det redan i vår. Allt för att locka de amerikanska köparna.

Efter att både X6 och 7-serien har förvandlats till hybrider är det ingen större överraskning att även nya 5-serien kommer att finnas tillgänglig i hybridutförande. Det har spekulerats länge och väl om den elmotorförsedda femman men det är först nu BMW verkar ha bestämt sig. Automotive News hänvisar till BMW-källor som bekräftar att det har fattats beslut om att sätta 5-serie hybrid, eller ActiveHybrid 5 som den lär komma att heta, i produktion och att bilen ska visas i konceptform på Genèvesalongen i mars.

Källan ville dessvärre inte säga när 5-serie hybrid kommer och inte heller hur hybridsystemet läggs upp. Enligt tidigare uppgifter kan det bli aktuellt med två olika lösningar – en mild hybrid som på samma sätt som ActiveHybrid 7 använder en elmotor på 20 hästkrafter kombinerat med en bensin-V8 med dubbelturbo på 446 hästkrafter – och en version som använder samma drivlina som X6 ActiveHybrid. Det vill säga två elmotorer som kombineras med en förbränningsmotor. Till skillnad från X6 ActiveHybrid uppges ActiveHybrid 5 få samma trelitersdiesel som sitter i 530d, om än i något modifierad form.

En hybridversion av nya 5-serien är viktig, inte minst för BMW:s framgångar i USA. Kampen i USA mellan 5-serien och konkurrenten Mercedes E-klass är stenhård, och jämn. I fjol såldes 43 702 E-klass i USA, 5-serien var inte långt efter med 40 109 sålda exemplar. Knappt 1 000 av dessa var Touring-modeller. När Automotive News talade med BMW:s styrelseledamot Klaes Draeger sa han att det inte är bestämt än, men det är inte så troligt att nya 5-serien kommer att säljas i Touring-utförande i USA, speciellt inte med tanke på tillkomsten av 5-serie GT.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!