100519-bmw-5-serie-hybrid Foto: BMW Group MediaPool / eb.andriuolo / This image is

BMW 5-serie och 3-serie blir fullhybrider

Både 5-serien och 3-serien kommer att släppas med hybridvarianter, 5-serien redan nästa år. Det berättade BMW:s vd Norbert Reithofer på företagets årsstämma.

 BMW har inte varit kvickast ur startblocken när det gäller hybridsatsningar men nu har de fått upp farten. Nyligen lanserades X6 och 7-serien i hybridversioner och mer ska det bli. När BMW-chefen Norbert Reithofer höll föredrag på årsstämman i München bekräftade han spekulationerna om BMW:s hybridplaner.

– Redan nästa år ska även 5-serien finnas tillgänglig som hybrid. Vi utforskar även möjligheterna att hybridisera andra modellserier, främst 3-serien. Vi använder olika moduler för att hitta den bästa hybridlösningen för varje modell, sade Reithofer.

När 5-serien blir hybrid nästa år blir det i form av en fullhybrid, det vill säga en bil som kan köras kortare sträckor enbart på el. Den blir då BMW:s andra fullhybrid i ordningen efter X6 som lanserades i höstas. 7-serie ActiveHybrid klassas som en mild hybrid eftersom elmotorn endast går in för att stötta bensinmotorn och kan inte driva bilen på egen hand. Enligt Reithofer har man prioriterat hybridlösningar för de största modellerna eftersom det är där man kan göra de största effektivitetsvinsterna.

Reithofer passade även på att sammanfatta BMW:s gröna utveckling så här långt. I dagsläget släpper BMW-bilarna i genomsnitt ut 150 gram koldioxid per kilometer och drar 0,59 l/mil. Vid slutet av 2008 låg genomsnittet på 156 g/km. Den genomsnittliga BMW-bilen har 170 hästkrafter. Enligt Reithofer är siktet inställt på att minska utsläppen med minst 25 procent fram till 2020. 

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!