101118-bmw-6-serie-cab Foto: © BMW AG / Nur für Pressezwecke / For press purp

BMW 6-serie Cabriolet – första bilderna

BMW vänder på turordningen och visar nya generationen 6-serie Cabriolet innan coupéversionen har sett dagens ljus. Nya 650 Cabriolet är lägre, längre, bredare och styvare än sin föregångare och ser ut precis som väntat.

Bilsalongen i Los Angeles dundrar just nu på för fullt men en av de stora spelarna i USA – BMW – har inget nytt att visa i LA. Lustigt nog väljer BMW ändå att släppa de första bilderna på nya 6-serie Cabriolet, flera månader innan den fysiska premiären i Detroit nästa år. Den nya cabben kommer till försäljningshallarna under våren nästa år och föregår coupéversionen med nästan ett halvår. Det är ett stort avsteg från BMW:s, och de flesta andras, tradition att lansera coupémodellen först.

Nya BMW 6-serie Cabriolet bär tydliga drag från sin föregångare men har också helt nya linjer direkt hämtade från konceptbilen  Concept 6 Series Coupé. Precis som väntat är den färdiga produktionsbilen nästan identisk med konceptbilen, bortsett från takkonstruktionen förstås. Den nya tygsuffletten kan fällas på 19 sekunder och vikas upp igen på 24 sekunder, båda manövrarna kan utföras i hastigheter upp till 40 km/h. BMW säger sig ha lagt stor kraft på att göra konstruktionen enklare och lättare, trots det är bakrutan fortfarande i glas och eluppvärmd. Bakrutan kan för övrigt hissas ned för att släppa in friskluft i kupén men också fungera som vindskydd när taket är nedfällt.. När 6-serie Cabriolet körs som den ska, med taket nedfällt, ryms 300 liter i bagageutrymmet. Genom att fälla upp taket kan man skapa plats för ytterligare 50 liter.

Utgående generation 6-serie var knappast någon smidig sportbil, snarare en bekväm glidare. Nya generationen ser inte ut att göra några anspråk på att ändra sin image. Nya 6-serie Cabriolet är förvisso 50 procent vridstyvare än sin föregångare men samtidigt 7,4 centimeter längre, 3,9 centimeter bredare och 0,9 centimeter lägre. BMW hävdar att de nyfunna centimetrarna har gjort 6-serien till en mer passagerarvänlig bil. Trots att bilen är lägre har takhöjden ökat både fram och bak. Långväxta personer kan även glädjas åt bättre justermån på framstolarna och baksätespassagerarna gynnas av en mer komfortabel vinkel på ryggstöden.

Nya 6-serien kan förstås proppas full med ny och avancerad teknik men en sak som den faktiskt är först med är den senaste generationens head up-display som projicera tredimensionella bilder på vindrutan. Informationen kan visas i en mängd olika färger vilket gör vägskyltar och navigationspilar tydligare.

För tillfället nöjer sig BMW med att presentera tekniska data för 650i Cabriolet. Motorn är förstås den välkända 4,4-litersåttan som levererar 400 hästkrafter mellan 5 500 och 6 400 r/min och 610 newtonmeter mellan 1 750 och 4 500 r/min. Motorn kan kopplas till en vanlig sexväxlad manuell låda eller åttastegad automatlåda. Oavsett växellåda går 0-60 mph (96 km/h) på 4,9 sekunder. Toppfarten är begränsad till 250 km/h. Nya 6-serie Cabriolet kommer att tillverkas i BMW:s Dingolfing-fabrik i Tyskland jämte 7-serien och 5-serien.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!