060322_bmw_vätgas

BMW 7-serie med vätgasdrift senast 2008

En talesman för BMW sa under förra veckan att BMW 7-serie med vätgasdrift kommer lanseras inom två år. Det innebär att vi lär få se den första förbränningsmotorn på vätgas redan 2008.

BMW vill göra lysbilsmarknaden något miljövänligare och därför håller de på att ta fram en 7-serie sedan med vätgasdrift.

BMW blir dessutom unika med en förbränningsmotor som går på vätgas, det vanliga är att man använder bränsleceller som driver en elmotor. Principen är dock densamma, utsläppen blir inget annat än ånga.

En talesman för BMW sa under förra veckan att lanseringen av en 7-serie med vätgas kommer ske inom två år. Ett mycket positivt besked då de förra året sa att deras vätgaslansering inte skulle ske före 2010.

När den nya vätgasdrivna 7-serien kommer blir det enbart ett hundratal som tillverkas till att börja med och den kommer att byggas som hybrid med möjlighet att slå över till vanlig bensinmotor när föraren önskar. Inte så konstigt då utbudet på vätgas är något begränsat än så länge.

Varför BMW väljer just 7-serien som "försöksbil" är för att de behöver plats till hybridmotorn. Två separata tankar - en för bensin, en för vätgas - gömmer sig under skalet och endast 7-serien är stor nog att klara det.

Det är i alla fall bra att även lyxklassen får köra miljövänligt.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!