BMW återkallar 324 000 dieselbilar i Europa

BMW återkallar närmare 324 000 dieselbilar i Europa. Anledningen är att ett tekniskt fel orsakat närmare trettio motorbränder i Sydkorea bara i år. Det rapporterar tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Enligt BMW är det EGR-modulen som spökar. Enligt det tyska märket har man upptäckt att EGR-kylaren riskerar att läcka små mängder glykol som sedan lagras inne i EGR-modulen. I kombination med de kol- och oljesediment som finns inne i EGR-modulen, samt de höga temperaturerna från avgaserna, riskerar blandningen att antända. I värsta fall kan brand uppstå.

BMW vill i och med återkallelsen kontrollera alla EGR-moduler och byta ut felaktiga komponenter.

De modeller som återkallas i Europa är alla BMW 3-serie, 4-serie, 5-serie, 6-serie, 7-serie, X3, X4, X5 och X6 utrustade med fyrcylindriga dieselmotorer och producerade mellan april 2015 och september 2016, samt samma modeller fast med sexcylindriga dieselmotorer och byggda mellan juli 2012 och juni 2015.

I sitt eget pressmeddelande avslöjar inte BMW hur många bilar i Europa som berörs, men enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung rör det sig om 323 700 varav drygt 96 000 ska finnas i Tyskland.

I Sydkorea har redan 106 000 fordon återkallats. Där tvingades BMW till en offentlig ursäkt för några dagar sedan på grund av motorbränderna.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!