080915-bmw-minielbil

BMW bekräftar eldriven minibil

Nu är det helt bekräftat. BMW:s vd Norbert Reithofer avslöjar arbetet med en helt ny liten stadsbil. Förutom en snål förbränningsmotor ska den även kunna fås i helt eldrivet utförande.

Nu bekräftas det som det så länge spekulerats kring. BMW arbetar på att ta fram en liten, effektiv och förhållandevis billig storstadsbil. Vi har sedan en tid känt till BMW:s fristående enhet ”Project i”, en arbetsgrupp som forskar kring framtida lösningar för bilar i storstäder. Men först nu står det klart att det pågår ett regelrätt utvecklingsarbete av en liten stadsbil.

”Det blir en bil med ett helt nytt utseende, med två olika motoralternativ. Det ena blir en liten och snål förbränningsmotor och det andra en helt eldriven lösning”, sade BMW:s vd Norbert Reithofer i en intervju med tyska Die Zeit. Den eldrivna versionen byggs enligt kalifornisk lagstiftning. År 2012 är kravet att alla bilar som drivs av bränsleceller eller vanlig el ska ha en räckvidd på minst 320 kilometer. BMW:s minielbil kommer alltså få en fulltgodkänd räckvidd i jämförelse med dagens elbilsalternativ. BMW räknar med att ha bilen färdig ungefär samtidigt som Kaliforniens nya regler börjar gälla. Man sätter dock stort hopp till bilen med förbränningsmotor som, vare sig det blir en bensin- eller dieselmotor förväntas bli en storsäljare i Europa.

Norbert Reithofer vill fortfarande inte säga något om vilket namn den nya bilen ska få, inte ens om den ska säljas som en BMW. Det har kommit indikationer på att BMW planerar att lansera ett fjärde märke. Den gamla britten Triumph finns i BMW:s ägo och är ett tänkbart alternativ. Fast kanske mer troligt är att BMW väljer att återuppliva Isetta, ett namn som skulle passa bättre till biltypen.
Bilen på bilden är konceptbilen Z13 från 1993.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!