091113-bmw-fabrik-kina

BMW bygger nytt i Kina

Bilförsäljningen i Kina fortsätter att rusa som ett godståg, och det är ett tåg BMW inte tänker missa. Nu investeras 5,7 miljarder kronor i en ny kinesisk fabrik som ska spotta ur sig bilar. Ärkerivalen Audi måste hinnas ikapp.

 Tillväxten på den kinesiska bilmarknaden är nästan svår att greppa för oss krisdrabbade européer. Kort sagt säljs det bilar som aldrig förr i Kina. Nu meddelar BMW att de investerar totalt 560 miljoner euro, motsvarande 5,7 miljarder kronor, i en ny fabrik i kinesiska Shenyang. BMW fortsätter samarbetet med sin kinesiska partner Brilliance Automotive och tillsammans ska de sätta ordentlig fart på tillverkningen av Kina-byggda BMW-bilar.

BMW och Brilliance har byggt 3-serien och 5-serien i Shenyang sedan 2003, totalt har cirka 150 000 bilar lämnat bandet. Denna redan existerande fabrik ska få sin kapacitet höjd från 41 000 till 75 000 bilar per år och när den nya fabriken är färdigbyggd vid början av 2012 ska BMW och Brilliance ha en total årskapacitet på 100 000 bilar. Målet är framförallt att bygga fler exemplar av 3-serien och 5-serien eftersom efterfrågan på bilar i de här storleksklasserna har växt kraftigt i Kina. Dessutom ska man tillverka en 5-serie med lång hjulbas, specialdesignad för kinesiska tjänstemän som föredrar att bli skjutsade snarare än att ratta själva.

Kina är i dagsläget BMW:s fjärde största marknad, hittills i år har 71 952 bilar med BMW-loggan i fronten hittat ut till kinesiska köpare. Därmed har man redan överträffat hela fjolårets försäljning. BMW ligger alltjämt efter ärkerivalen Audi som har ett stenhårt grepp kring de kinesiska premiumköparna. Kina är med rask takt på väg att gå om Tyskland som Audis största marknad och om de kinesiska bilköparna fortsätter i samma takt kan samma scenario vänta för BMW inom kort.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!