BMW Concept Active Tourer Outdoor – kommande BMW 1-serie GT som koncept

Namnet må låta som en parodi på ett konceptbilsnamn, men Concept Active Tourer Outdoor är helt på riktigt, och visas på den stora friluftsmässan i Friedrichshafen. Kanske mest intressant – den ger ännu en förhandstitt på nya 1-serie GT.

Det är kanske inte ett ställe vi vanligtvis förknippar med premiärer av nya bilmodeller, men faktum är att frilufts- och outdoormässan i sydtyska Friedrichshafen (som i övrigt är känt för tillverkning av zeppelinare) är en av årets allra största händelser för varumärken som Fjällräven och Haglöfs. Och nu tar alltså BMW tillfället i akt att presentera det senaste tillskottet i floran av konceptbilar med, eh, stereotypa namn.

Bilen heter alltså, på riktigt, BMW Concept Active Tourer Outdoor, och är en försmak på BMW:s kommande lilla MPV-liknande vagn 1-serie GT, precis som Concept Active Tourer (utan Outdoor) som vi såg på Parissalongen i höstas. 

Concept Active Tourer Outdoor är framhjulsdriven, precis som 1-serie GT kommer att bli, och är försedd med en plug in-hybrid-drivlina. Motorn är en 1,5-liters trecylindrig, tvärmonterad bensinmotor med turboladdning, som kopplats till en elmotor med batteripaketet placerat under golvet i bagageutrymmet. Så långt är alltså det mesta likt förra konceptbilen.

Den totala effekten med systemet, som BMW kallar eDrive, blir 190 hästkrafter, och bilen ska klara sig tre mil på endast eldrift. Sprinten från 0–100 km/h ska gå på under åtta sekunder och toppfarten anges till omkring 200 km/h. Bränsleförbrukningen anges till låga 0,25 l/mil, samtidigt som koldioxidutsläppen inte överstiger 60 gram per kilometer. Dessutom finns ett särskilt läge, Eco Pro, som minimerar bland annat den ström som dras av luftkonditionering samt optimerar drivlinan för maximal räckvidd.

För att berättiga att bilen visas på outdoormässan i Friedrichshafen har konceptbilen försetts med inbyggda hållare för två cyklar. Dessutom har BMW slagit sig samman med österrikiska regionen Tyrolen och programmerat in vandrings- och cykelleder i alperna i bilens GPS-system. Om just dessa två saker kommer vidare till produktionsmodellen 1-serie GT, får dock sägas vara högst tveksamt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!