100324-bmw-diesel-polisbil Foto: Stacy Dean Stephens

BMW-diesel i amerikansk polisbil

Den kommande amerikanska polisbilen Carbon E7 kommer att få en BMW-diesel under huven. På tisdagen skrev BMW och Carbon Motors under avtalet som innebär att BMW ska leverera 240 000 turbodieselmotorer till USA.

Det var på en presskonferens i Washington D.C. på tisdagen som det otippade samarbetet presenterades. Då bestämdes att den tyska biltillverkaren BMW ska leverera motorer till den amerikanska polisbilstillverkaren Carbon Motors. Avtalet omfattar BMW:s välkända och uppskattade turbodiesel på 3,0 liter som går att finna i ett antal BMW-modeller.

Den typiska polisbilen i USA har vanligtvis en V8- eller i minsta fall V6-motor under en stor motorhuv. Men Carbon E7 är ingen vanlig polisbil. Carbon Motors bildades så sent som 2003 och deras verksamhet kretsar helt och hållet kring utvecklingen av den nya polisbilen som är byggd från grunden för att användas i lagens tjänst. Den är lite mindre än dagens polisbilar, den ser lite annorlunda ut och den har vissa detaljer som gör att den sticker ut, inte minst de bakhängda bakdörrarna. Med en dieselmotor från BMW blir den ännu lite mer annorlunda. Även kylsystem, avgassystem och en sexstegad automatlåda ska levereras av BMW.

Enligt Carbon Motors släpper alla polisbilar i USA årligen ut 14 miljoner ton koldioxid och förbrukar nära sex miljarder liter bensin. De räknar med att deras E7 kommer att vara 40 procent snålare än genomsnittet. Carbon E7 byggs på en spaceframekonstruktion i aluminium och fullskalig serieproduktion väntas vara igång 2012. Carbon har i dagsläget fått 12 500 beställningar. Carbons konkurrenter är de betydligt mer etablerade Ford och Chevrolet som nyligen presenterade sina nya polisbilar Taurus Interceptor och Caprice PPV.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!