080902-bmw-motorer

BMW fasar ut V8-tillverkning

På grund av minskad efterfrågan minskar nu BMW på produktionen av V8-motorer. Tillverkningen går på halvfart och ska nu minska ytterligare. Samtidigt har man svårt att tillgodose efterfrågan på fyrcylindriga motorer.

Nu avslöjas det att även BMW påverkas av den minskande efterfrågan på stora V8-motorer. I USA har Chrysler, Ford och GM tvingats minska på tillverkningen av V8-motorer rejält eftersom kunderna inte verkar vilja ha dem. Men fram tills nu har det ändå verkat som att tyska BMW:s försäljning av de större motorerna har klarat sig ganska bra. Lyxsegmentet har genom historien klarat sig relativt bra, även i tider då höga oljepriser har drivit upp bränslepriserna. Nu verkar det dock vara värre än på länge.

BMW:s facklige ledare Manfred Schoch berättar i en intervju med Automotive News om hur läget är för BMW:s V8-motorer. Schoch säger att dagens efterfrågan på V8-motorerna inte är större än att den skulle kunna tillgodoses genom att fabrikerna jobbar endast i ett skift fyra dagar i veckan. Samtidigt har BMW stora svårigheter att hinna med efterfrågan på de mindre fyrcylindriga motorerna. Man överväger nu att fasa ut tillverkningen av de större motorerna i München-fabriken till förmån för de mindre motorerna. Schoch tror att man därigenom skulle kunna producera upp till 500 000 fyrcylindriga motorer per år.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!