Foto: Steffen Jahn

BMW filar på en 0-serie

Audi A1 möter i nuläget ingen konkurrens från BMW. Men enligt nya uppgifter kan den München-baserade tillverkaren inte låta bli att ge sig in i småbilsklassen. Är en 0-serie på gång?

För många år sedan ryktades det ganska friskt om att BMW skulle bygga en småbil baserad på kommande generation Mini, det vill säga den generation som finns i dag. Så blev det aldrig och BMW förnekade att man vill bygga en bil som är mindre än 1-serie. Men nu tar ryktena än en gång fart i och med nya uppgifter från spanska Motor.

Enligt dem har BMW planer på att ge sig in i småbilsklassen och utmana bland annat Audi A1. Spanjorerna säger att modellen i så fall baseras på UKL-plattformen som redan används till samtliga nya Mini-modeller, BMW 2-serie Active Tourer, 2-serie Grand Tourer samt nya X1. Uppgifterna om plattform låter vettiga och skulle i så fall innebära att BMW:s småbil blir framhjulsdriven, precis som nämnda modeller (som så klart även finns med xDrive-fyrhjulsdrift).

Med tanke på att 1-serie är modellserien som i dag har lagt beslag på lägsta nummerbeteckningen känns 0-serie som den enda korrekta modellbeteckningen för nya småbilen, oavsett hur märkligt det låter. Och just 0-serie är vad de uppgiftslämnande spanjorerna nämner. Beteckningen 0-serie var på tapeten även under ryktesperioden för 6-7 år sedan.

Det sägs att om BMW ger klartecken för en 0-serie så ska den kunna stå klar till andra halvan av 2017 för att ställas ut på bilsalongen i Frankfurt den hösten.

Tänk dig i framtiden kunna säga ”Jag kör BMW 014i”. Nollfjorton-i, hur låter det?

Bilden ovan visar BMW Concept Active Tourer Outdoor.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!