BMW M5 och M6 på Laguna Seca Foto: CarPix

BMW ger M5 och M6 mer effekt – 575 hk

I samband med BMW M5 facelift, som kommer senare i år, får både M5 och M6 ett nytt prestandapaket – Competition Package. 15 extra hästar, snabbare 0-100-tider, vassare styrning och hjulupphängning ingår.

BMW M5 och M6 kan behöva lite extra pulver under huven med tanke på vad som kommit från Ingolstadt och Stuttgart den senaste tiden. Nya Audi RS6 Avant har 560 hästkrafter och är rasande snabb 0-100 km/h med 3,9 sekunder. Nya Mercedes E 63 AMG i värstingutförandet S-Model har 585 hästkrafter och fixar 0-100 km/h på löjligt snabba 3,6 sekunder (3,7 för kombin).

 Extra pulver är precis vad som är på gång till både M5 och M6, sistnämnda i alla tre karossversionerna – Coupé, Cabriolet och Gran Coupé. Effekthöjningen lanseras senare i år i samband med att modellår 2014 presenteras. Effekthöjningen ingår i ett nytt paket som kallas Competition Package, detta enligt BMW Blog.

 I dag har M5 och M6560 hästkrafter och 680 newtonmeter plockade ur en dubbelturbo-V8 på 4,4 liter. Med Competition Package ligger vridet på samma nivå med effekten gör ett skutt upp till 575 hästkrafter. Det gör så klart gott för prestandan. 0-100 km/h sägs kapas med 0,1 sekunder för respektive modell, i så fall enligt följande:

• BMW M5, 4,3 sekunder -> 4,2 sekunder

• BMW M6 Coupé, 4,2 sekunder -> 4,1 sekunder

• BMW M6 Cabriolet, 4,3 sekunder -> 4,2 sekunder

• BMW M6 Gran Coupé, 4,2 sekunder -> 4,1 sekunder

Dessutom höjs fartspärren från 250 km/h till 305 km/h.

 Men det är inte allt som prestandapaketet bjuder på. Förutom fler hästar med snabbare accelerationer och högre toppfart ingår lite andra grejor som gör tiden bakom på M5 och M6 ännu trevligare än i dag. Detaljer i hjulupphängningen ska vara unik för Competition Package vilket ger vassare köregenskaper, förbättrad styrutväxling, uppdaterad MDM (M Dynamic Mode), nya 20-tumsfälgar och nytt sportavgassystem med svart krom längst ut på ändrören.

 Tittar vi på spionbilderna på M5 facelift nedan kan vi se guldfärgade bromsok vilket tros vara ett kännetecken för bilar med Competition Package.

 Vad gäller M5 facelift får den motsvarande uppdateringar som vanliga 5-serie, bland annat omgjorda strålkastare (med LED-teknik), aningen annorlunda njurar, bakljus med nytt innanmäte och något förändrad stötfångare.

 BMW M5 facelift, och därmed också Competition Package, lär vi få titta närmare på när det vankas bilsalong i Frankfurt i september.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!