090119-bmw-hybrider

BMW hybridsatsar i år

2009 ser ut att bli det år då hybrid- och elbilarna på allvar slår sig in på marknaden. BMW tänker inte missa miljötåget. Nu har det bekräftats att hybridversioner av 7-serien och X6 börjar säljas mot slutet av året.

Den ännu pågående bilsalongen i Detroit visar att det är miljövänlig teknik som är framtiden för bilindustrin. Säg den tillverkare som inte visar en miljöbil i någon form? Flera biltillverkare har även passat på att deklarera sina gröna framtidsplaner. Toyota har till exempel avslöjat att deras första serieproducerade vätgasbil kommer 2015. Nu har även BMW offentliggjort sina framtidsplaner.

När BMW:s marknadschef Ian Robertson talade med pressen på Detroitsalongen avslöjade han att det blir ett hybridinriktat år för BMW. Mot slutet av året lanseras hybridversioner av både 7-serien och X6. 7-serien såg vi som hybridkoncept redan i höstas på Parissalongen. BMW:s flaggskepp blir dock inte en hybrid i ordets mest kända bemärkelse. Det rör sig i stället om ett så kallat milt hybridsystem. Den 4,4 liter stora dubbelturbo-V8:an på 407 hästkrafter och 600 Nm paras med en liten elmotor som tillför 20 hästkrafter och 210 Nm. Men bilen kommer inte att kunna köras enbart på elmotorn. Bara i nedförsbackar och vid inbromsning kan bensinmotorn slås av. Förbrukningen sänks på så sätt med 15 procent enligt BMW.

X6 däremot, ser ut att bli en så kallad fullhybrid. X6 ActiveHybrid sågs som koncept på 2007 års Frankfurtsalong. Sedan dess har spionbilder vittnat om att modellen rycker allt närmare produktion. X6:s hybridsystem blir av den större sorten som tillåter drivning på enbart el i låga farter. Detaljerna om X6 hybrid är få, men BMW har talat om en förbrukningsminskning på omkring 20 procent.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!