060913_bmw_7

BMW Hydrogen 7 är klar för produktion

I vintras presenterade BMW sin första vätgasdrivna ”riktiga” bil. Nu är BMW Hydrogen 7 helt färdig för gatan och det är ett kraftigt bygge BMW kan stoltsera med.

BMW 7-serie Hydrogen 7. Ja så heter världens första serietillverkade vätgasbil (enligt BMW, men man kan leasa Mazda RX-8 i Japan) och det är egentligen bara en vanlig BMW 7-serie. Skillnaden sitter under huven. Där finner du tolv cylindrar som drivs av vätgas. Ur avgasröret kommer bara vatten.

Mikael Stjerna provkörde nyligen Mazda RX-8 Hydrogen som fungerade perfekt men han tyckte effekten var lite låg, bara 109 hästkrafter. Så är dock inte fallet med BMW Hydrogen 7. 260 hästar får de ur sin vätgasmotor, vilket i och för sig är väldigt lite från en 12-cylindrig motor men det räcker för att köra 0-100 km/h på 9,5 sekunder. På vätgas!

Räckvidden på vätgas är än så länge något begränsad men drygt 20 mil kommer du innan vätgastanken är tom. Skulle det ske långt ifrån en tankstation kan du lugnt gå över till bensin och köra till närmaste mack. 

På bensin är räckvidden cirka 50 mil så föraren borde hitta en ny mack, om inte med vätgas så i alla fall med mer bensin. Det är ju dock gas man helst vill köra på och än så länge finns det inte så många tankstationer med gas i världen.

Nu är den i alla fall helt klar och det är möjligt att BMW tar med den till Paris, det är inget de nämner i pressmeddelandet. Frågan är vem som kommer att köpa den, det finns ju ändå ingenstans att tanka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!