071129-ny-bmw-isetta

BMW Isetta återuppstår

Succén med Fiat 500 har tydligen inte gått obemärkt förbi hos BMW. Möjligheten för BMW att nå liknande försäljningsframgångar är uppenbar. I företagets historia finns en av de största, små ikonerna.

Femtiotalets Isetta var med sina blott 2,4 meter svårslagen i stadsmiljö, ungefär som fallet är med Smart Fortwo idag. Enligt Autoexpress kan Smart nu alltså få konkurrens av en ännu mindre BMW.

Den nya Isettan kommer troligtvis att bli något större än den gamla, mest för att bilen inte ska vara lika krocksäker som en cykel. Enligt konceptet ska bilen emellertid behålla några av de klassiska dragen. Motorn förväntas behålla sin placering i baken för att få så goda innerutrymmen som möjligt, i likhet med Volkswagens Up!-koncept. Det nya konceptet utrustas, till skillnad från originalet med ett fjärde hjul.

Originalets frontdörr kommer inte att finnas på en eventuell nyproduktion. Av logiska skäl är det inte möjligt ur säkerhetssynpunkt. Den lilla motorn på endast tolv hästkrafter kommer däremot troligtvis att få en uppföljare, om än inte riktigt lika liten. Tack vare bilens låga vikt och motorns lilla effektuttag kommer Isettan säkerligen att bli den snålaste och miljövänligaste bilen från det bayerska företaget.

BMW har inte officiellt tillkännagett Isettans återkomst, men enligt Autoexpress finns det källor som säger att höga chefer på BMW överväger olika designförslag. Det finns skäl att ta de källorna på allvar. Just den låga bränsleförbrukningen och följaktligen det låga utsläppet av koldioxid är en sak som talar mycket starkt för att BMW kan göra verklighet av konceptet. Isettan skulle dra ned BMW:s genomsnittliga utsläpp rejält, vilket skulle göra att BMW kommer närmare EU-målet på 130 gram per kilometer till 2012.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!