081105-bmw-stopp-cs

BMW lägger ned Concept CS

BMW:s vd Norbert Reithofer meddelade under gårdagen att man har beslutat att inte vidareutveckla Concept CS. På grund av minskande intäkter tvingas BMW omvärdera några av de beslut man tidigare fattat om kommande produkter.

Under gårdagen redovisade BMW ett resultat på 2,79 miljarder kronor i det tredje kvartalet. Intäkterna uppgick till 126 miljarder kronor. Ofantligt mycket pengar. Men analytikerna hade väntat sig mer, och BMW likaså. BMW uppger i rapporten att marknadsklimatet har försämrats kraftigt och att man sannolikt inte kommer att nå målen för 2008. Norbert Reithofer meddelade presskåren att man på grund av kostnadsbesparingar inte kommer att bygga någon produktionsversion av konceptbilen Concept CS.

En bil som Concept CS tros inte kunna bli tillräckligt lönsam. Detta trots att segmentet bestående av fyradörrarssedaner växer sig allt större. Mercedes CLS, Porsche Panamera, Aston Martin Rapide och Audi A7 kommer alltså inte att få sällskap av någon konkurrent från BMW. Tidigare uppgifter har sagt att BMW:s M-avdelning skulle utveckla en produktionsversion av Concept CS i form av en ny 8-serie. Så blir nu inte fallet.

I stället för en ny 8-serie uppger BMW att man nu lägger all kraft på bränslesparande teknik. Efficient Dynamics och Project i är första prioritet. På bilsalongen i Los Angeles ska BMW visa upp elversionen av Mini Cooper. Enligt Norbert Reithofer blir nästa steg att lansera en liten stadsbil, rapporterar Automotive News.

De minskande intäkterna tvingar BMW att även minska produktionen. En sänkning på 25 000 bilar har tidigare aviserats. För att balansera produktionen med efterfrågan minskar man nu med ytterligare 40 000 bilar jämfört med den ursprungliga planen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!