BMW M1 Hommage

BMW M1 kan vara på väg tillbaka – med teknik från i8

En riktig klassiker i tyska sportvagnssammanhang är BMW M1. Nu öppnar BMW:s M-division dörrarna för en comeback i modern tappning.

1978 presenterades BMW M1, en nästan mytomspunnen sportbil från München-biltillverkaren som var tänkt att byggas av Lamborghini. Så blev det dock inte eftersom italienarna drogs med ekonomiska bekymmer. Den Giorgetto Giugiaro-ritade mittmotorsportvagnen byggdes i stället av BMW själva under tre år. 1981, efter endast 456 exemplar, lades produktionen ned. De få exemplaren lär ha bidragit till den 277 hästkrafter starka sportvagnens status i dag.

30 år senare, det vill säga 2008, presenterade BMW en konceptbil vid utställningen Concorso d’Eleganza Villa d’Este vid italienska Como-sjön. BMW M1 Hommage hette den och var en direkt hyllning till originalet. Någon produktion blev det aldrig, trots att många ville se just det. Däremot ser vi en hel del linjer och detaljer från M1 Hommage i årets kanske hetaste billansering – sportladdhybriden BMW i8.

Australiensiska CarAdvice växlade några ord med BMW:s M-divisionchef Friedrich Nitschke för ett par dagar sedan och de kom osökt in på M1 och en eventuell comeback.

 På frågan om det inte är dags för BMW att utmana Audi R8 och Mercedes SLS AMG (och kommande AMG-GT) svarar han att i går hade de M1, i dag har de i8 och nästa gång är det just M-avdelningens tur att bidraga. Han poängterar dock att det inte finns några beslut tagna.

Friedrich Nitschke säger också att BMW har all teknik som behövs i och med i8:ans ankomst. Lättviktsteknik och bränslebesparande teknik som ligger rätt i tiden och lämpar sig för en riktig sportbil. Han påpekar att det inte handlar om att kunskapen saknas, det är i stället produktionskapaciteten som håller tillbaka honom och hans team.

Det är inte första gången på senare år som snacket om en ny M1 börjar ta fart. Men denna gång finns det mer substans då det är självaste M-bossen som lägger fram orden, även om det känns långt borta med serietillverkning av en ny M1-klassiker i modern tappning. Kanske om några år så...

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!