100325-nästa bmw 3-serie

BMW M3 Sedan försvinner – 3-serie Gran Turismo tillkommer

När nästa generation BMW 3-serie, internt betecknad F30, dyker upp 2012 sker vissa förändringar i versionsutbudet. Enligt färska uppgifter försvinner sedanversionen av M3 samtidigt som en 3-serie Gran Turismo adderas till programmet.

Enligt amerikanska Automobile Magazine sker det en del förändringar när nästa generation BMW 3-serie (F30) introduceras om cirka två år. Vad gäller värstingversionen M3 blir den största förändringen maskinellt. Många tyckte att M3 förlorade lite av sin själ när dagens generation presenterades med en V8 under huven. Men de omtyckta raka sexorna ser ut att göra entré i M3 igen, om vi får tro Automobile Magazine och deras källor. Enligt dem ska dagens V8 på 4,0 liter och 420 hästkrafter ersättas av en sexa på 3,0 liter med dubbelturbo, en maskin som väntas ge runt 450 hästkrafter.

En annan väsentlig förändring i M3-programmet är att sedanversionen försvinner och kvar blir endast coupé- och cabrioletversionerna.

I övriga 3-serieprogrammet försvinner inte någon karossversion. Däremot görs ett tillägg i form av en Gran Turismo likt den som nyligen introducerats i 5-serieprogrammet. Till skillnad från 5-serie Gran Turismo sägs 3-serie Gran Turismo bli betydligt sportigare än sitt större syskon. 3-serie Gran Turismo blir dessutom mindre kombicoupélik än storebrorsan och i stället sägs linjespelet mer påminna om en sedan.

Nästa generation 3-serie kommer med andra ord för första gången att erbjudas i fem olika versioner – sedan, kombi, coupé, cabriolet och kombicoupé (Gran Turismo). 

Det förmodligen mest intressanta alternativet – kombin – sägs bli rymligare lastmässigt tack vare utökad totallängd jämfört med i dag. Även axelavståndet växer en aning vilket gynnar baksätet i alla modellversioner.

Enligt Automobile Magazine kommer nästa 3-serie Sedan i mars 2012, Touring i september samma år, Gran Turismo i mars 2013, coupé i september 2013 samt cabriolet i mars 2014.

Läs mer

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!