Foto: This image is copyright free for editorial use. (c

BMW M3 slutsåld – nya M3 får inte fyrhjulsdrift

Om du planerar att köpa en ny BMW M3 är det dags att lägga på ett kol, om det inte redan är för sent. Tillverkningen av M3 kommer att fortsätta året ut men nästan alla bilar är redan tingade.

Det finns ännu ingen M-version av senaste generationen BMW 3-serie. Som vanligt hänger dock föregående 3-serie kvar i form av M3 men nu börjar även denna lida mot sitt slut. BMW:s M-chef Friedrich Nitschke säger till Car and Driver att tillverkningen av M3 visserligen ska fortsätta ett halvår till men att så gott som alla bilar som ska byggas redan är bokade.

 Det kan låta som dystra nyheter men vi ska komma ihåg att slutet för en generation M3 innebär början för en ny. En alldeles ny M3 ligger inte alltför långt fram i tiden och i intervjun med Car and Driver avslöjar Nitschke några detaljer om kommande M-bilar.

 Den mest brännande frågan gäller fyrhjulsdrift. Audis RS-modeller har alltid varit fyrhjulsdrivna och nu har även Mercedes AMG infört fyrhjulsdrift som ett tillval till senaste E 63 AMG. Enligt Nitschke kommer BMW inte att göra det samma. M-avdelningen har noga utrett saken och kommit fram till att kunderna helst vill ha bakhjulsdrift och de fördelar som följer, däribland skarpare styrkänsla och lägre vikt. De som vill ha en fyrhjuldriven M-bil uppmanas av Nitschke att titta på X5 M och X6 M samt de lite mildare M Performance-modellerna. När det gäller elektromekanisk styrning ser Nitschke däremot inga hinder. Enligt M-chefen är tekniken numera på nivå med de bästa hydrauliska servostyrningarna och han tror att det kommer M-bilar med elservo i framtiden.

 Nitschke avslöjar också att framtida M-modeller inte kommer att drivas av lika unika motorer som V8-motorn i nuvarande M3 eller V10-motorn i gamla M5. M-avdelningen kommer framöver att i högre grad utgå från BMW:s standardmotorer men anpassa dem till M-bilarna så pass att de nästan kan kallas M-unika.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!