BMW M4 Coupé får vatteninsprutning för mer effekt

BMW visar nya säkerhetsbilen till MotoGP, en M4 som tack vare vatteninsprutning har högre effekt och lägre förbrukning.

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Även förra året fick BMW M4 agera Safety Car under MotoGP. Nytt för i år är dock, förutom den svarta folieringen, att denna M4 har utrustats med vatteninsprutning. Enligt ingenjörerna hos BMW:s M-avdelning har de genom detta lyckats höja motoreffekten samtidigt som förbrukningen sänkts.

För att kyla förbränningsluften sprayas vatten, som direkt förångas, i insuget och således blir förbränningsprocessen mer effektiv. Eftersom kall luft har högre densitet, som ökar syrehalten i förbränningskammaren, innebär detta ett högre tryck under förbränningen och effekten blir högre. Den lägre temperaturen är även mer skonsam för motorn.

Den fem liter stora vattentanken till systemet sitter i bagageutrymmet och när vattnet behövs matas det till motorn via sensorer och ventiler med ett tryck på tio bar. Enligt BMW behöver vattentanken påfyllning ungefär var femte tankning vid normal körning. Planerar du bankörning bör nivån dock kontrolleras innan varje körning.

Enligt BMW kommer systemet även att erbjudas till produktionsbilar inom kort. För övrigt fanns liknande teknik som denna även i Saab 99 Turbo när den började säljas i slutet av 1970-talet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!