110809-bmw-m5-diesel

BMW M5 kan komma med diesel och fyrhjulsdrift

Hoppas du sitter väl tillrätta när du läser detta, nya rykten gör nämligen gällande att toppmodellen i BMW:s 5-serie – självaste BMW M5 – kan komma att få både fyrhjulsdrift och dieselmotor! Och trippelturbo!

Det är en bild som spridit sig över flera olika europeiska motorsajter som har gett upphov till ryktena. Bilden, som sägs härröra från en produktbeställning för bromsklossar, talar förutom en del nya och kända motorer och varianter om en modell som benämns M550dX. Detta ska alltså uttolkas som dieselmotor, X-drive (fyrhjulsdrift) och dessutom ett M-emblem.

Redan sedan tidigare har det dock florerat rykten om att BMW har haft starka dieselmaskiner på gång, och att vi skulle kunna få se M-modeller med fyrhjulsdrift. När nu detta, i alla fall enligt uppgift, står skrivet i svart på vitt så kan det innebära att ryktena åtminstone haft någon substans i sig.

BMW:s nya 50d-motorer premiärvisas på bilsalongen i Frankfurt nu i höst, och kommer förmodligen att hitta ner i 5-serie, 7-serie och X6. I sina starkare versioner kommer motorserien att utrustas med hela tre turboaggregat. Som bilden visar kommer M550dX både som sedan (F10) och som kombi, eller Touring på BMW-språk (F11).

Risken finns dock att dessa modellbeteckningar helt enkelt åsyftar på M i fallet M-sport-paket, och att ryktena inte har riktigt så smarrigt (?) innehåll som befarat. De starkaste motorerna i 50d-serien kommer också att ha 380–400 hästkrafter, vilket är betydligt mindre än de 560 hästkrafter som vanliga M5 har. Så om M550dX verkligen är en M5, så blir den förmodligen något av en "lightversion".

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!