091102-m5-cab-touring

BMW M5-modellerna som aldrig blev till

Den 25 år långa historien om BMW M5 visar sig nu innehålla några kapitel vi inte har känt till. För första gången har BMW visat de unika och aldrig lanserade modellerna M5 Cabriolet och M5 Touring.

 Den som har följt med i bilnyheterna den senaste veckan vet att BMW:s M5-modell firar 25 år och att det, förstås, firas av BMW. I förra veckan fick vi se en specialbyggd M5 CSL av nuvarande generation. I samband med 25-årsjubileet avslöjar BMW att det inte bara är med den senaste generationen M5 de har experimenterat med prestandasedanen. När de 25 M5-åren skulle firas bjöd BMW in en liten skara journalister som fick en rundtur bakom kulisserna. Tyska BMW-bloggen BimmerToday var där och har rapporterat om vad de fick se.

Mest intressant är utan tvekan en lång, taklös och udda skapelse – M5 Cabriolet. Bilen nådde aldrig marknaden men enligt BMW:s berättelse var den taklösa M5:an bara några dagar från att lanseras. Året var 1989 och bilsalongen i Genève skulle snart dra igång. BMW:s stora nyhet skulle bli M5 Cabriolet. Allt var klart, priset satt till 50 000 pund, knappt 600 000 kronor i dagsläget, men i sista stund fick BMW kalla fötter. Man var rädd för att kunderna även skulle vilja ha en vanlig 5-serie Cabriolet och den skulle enligt BMW konkurrera allt för mycket med 3-serie cabben. Sedan dess har E34 M5 Cabriolet stått gömd hos BMW.

En annan modell som aldrig kom till världen är E39 M5 Touring. M5 finns som Touring både i nuvarande generation och förrförra (E34) men någon kombiversin av E39 såg aldrig dagens ljus av olika anledningar. BMW byggde dock en prototyp och BimmerToday passade på att knäppa bilder även på denna. De tyska BMW-bloggarna försökte fråga BMW-folket varför bilen aldrig lanserades och de fick svävande svar. Det talas om problem med bakaxeln och att man inte trodde att det skulle finnas någon marknad för bilen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!