100702-bmw-megacity

BMW Megacity Vehicle – första bilden

BMW jobbar vidare med sitt storskaliga småbilsprojekt och nu har de kommit så långt att de känner sig redo att visa en första designskiss. Vi får dock vänta tre år på att få se den färdiga bilen som enligt BMW ska vara revolutionerande.

För drygt två år sedan berättade BMW om sitt stora projekt ”Project i”. BMW hade skapat en helt ny avdelning med syfte att utveckla, inte en, utan flera nya små stadsbilar med alternativa drivkällor. Det första resultatet av Project i var den eldrivna Mini E som har körts i testflottor på olika håll i världen. Senare i år kommer nästa prototyp – en elektrisk 1-serie som vi såg i konceptform strax före årsskiftet. Tanken är att även den ska köras och utvärderas av utvalda kunder.

Båda dessa är dock bara förstadier inför lanseringen av den första färdiga produkten. Den första serieproducerade bilen inom ramarna för Project i blir bilen som kallas Megacity Vehicle och som BMW nu släpper en första designskiss på. Megacity Vehicle (MCV) ska enligt BMW bli en revolutionerande bil på flera sätt.

Som vi ser på bilderna så rör det sig om en mycket liten tvådörrarsmodell. MCV kommer endast att säljas med en elmotor under huven och för att kompensera för den extra vikten som elmotor och batteripaket medför har BMW valt att satsa på en konstruktion i kolfiberförstärkt plast (CFRP). BMW räknar med att en eldriven bil är mellan 250 och 350 kilo tyngre än en bil med konventionell drivlina och därför krävs en lätt och avancerad underliggande konstruktion. Enligt BMW kommer MCV att bli världens första serieproducerade personbil som byggs i CFRP. 

BMW bjuder även på en liten inblick i den kommande drivlinan som ska bestå av en elmotor på 134 hästkrafter monterad baktill tillsammans med batteripaketet som erbjuder en räckvidd på uppskattningsvis 16 mil. Elmotorn får inte understöd av någon förbränningsmotor men BMW säger att de överväger att utveckla en sådan variant senare där en förbränningsmotor på 25-40 hästkrafter kan hjälpa till att ladda batterierna.

MCV blir bara den första i raden av en helt ny modellserie som ska lanseras under eget märke. MCV blir först ut 2013 och två år senare kommer en bil som i dagsläget går under namnet ICV (Intracity Vehicle) som också blir en tvådörrarsmodell men utan baksäte. Ytterligare två framåt i tiden kommer UCV (Urban Commuter Vehicle) med förläng hjulbas, fyra dörrar och plats för fem.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!