060307_kraschtest_usa

BMW och Lexus bäst i amerikanskt krocktest

Insurance Institute for Highway Safety (IIHS), en oberoende amerikansk organisation har krocktestat sju nya eller omdesignade mellanklassbilar. Bäst betyg fick BMW 3-serie och Lexus IS.

BMW och Lexus utnämndes till "Top Safety Pick", vilket betyder att de tillhör eliten bland bilar på marknaden. Det blev dock inte full pott då de fick "silver award", det näst högsta betyget. Silver innebär bra betyg i front- och sidoproven och acceptabelt skydd för huvud. 

- Resultaten för BMW och Lexus visar att tillverkarna kan designa bilar som skyddar passagerare i de tre mest förekommande typer av krascher som leder till skador, säger Adrian Lund, president för IIHS.

Betyget för BMW gäller dock bara bilar tillverkade efter februari 2006. Hyundai Sonata, som också var med i testet, fick godkända betyg. 

I testerna har bilarna utsatts för påkörningar mot front, sida och bak. I frontalkollisionen blev bilarna påkörda i 64 km/h medan sidokollisionen motsvarar att bli påkörd i sidan av en suv i 50 km/h.

Övriga bilar som testades finns bara på den amerikanska marknaden.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!