100204-bmw-psa-ny-motor Foto: BMW Group MediaPool / an.niedermeyer / This image

BMW och PSA bygger ny motor tillsammans

BMW och PSA-gruppen har tydligen uppskattat samarbetet. Nu är det bestämt att tyskarna och fransmännens samarbete fortsätter med utvecklingen av en helt ny fyrcylindrig bensinmotor. De öppnar samtidigt för samarbeten på flera områden.

 Sedan 2006 har samarbetet mellan BMW och PSA resulterat i 1,3 miljoner tillverkade motorer. Dessa har hittat ned i ett antal modeller från Citroën, Peugeot och Mini. Nu har tyskarna och fransmännen bestämt att deras samarbete ska fortsätta med utvecklingen av nästa generation motorer som väntas bli snålare, starkare och renare. Målet är att motorerna ska klara EU:s utsläppskrav EU 6 som införs den 1 januari 2015.

BMW och PSA har mer än bara motorer i sikte. Det har länge viskats om att deras samarbete kan komma att sträcka sig till att omfatta flera delar. Nu bekräftas det att man utforskar möjligheterna att samarbeta på system- och komponentnivå för att effektivisera utveckling, produktion och uppköp. Mini-, Peugeot och Citroën-bilar kan alltså komma att dela mer än bara motorer i framtiden.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!