Foto: Tom Kirkpatrick; BMW AG

BMW och Volkswagen visar petfria infotainmentsystem

Pekskärmar blir allt vanligare i moderna bilar men snart kan även de vara förlegade. Både BMW och Volkswagen visar nu nya infotainmentsystem där man inte ens behöver peta på någon skärm för att styra funktionerna.

Många så kallade smarta teve-apparater har inbyggda kameror som kan läsa av handrörelser, vilket gör det möjligt att byta kanal bara genom att vifta med handen. Nu är samma teknik på väg in i bilen. På teknikmässan CES i Las Vegas i förra veckan visade både BMW och Volkswagen konceptversioner av kommande infotainmentsystem i vilka man kan styra vissa funktioner genom att vifta med handen framför skärmen.Volkswagen har tagit fram en hel konceptbil för ändamålet – Golf R Touch – medan BMW har nöjt sig med en enklare inredningsprototyp men tekniken är den samma. I filmklippen nedan kan man se hur systemen fungerar. Enkla åtgärder som att svara på inkommande telefonsamtal eller höja/sänka ljudet på stereon ska kunna göras genom att vifta med ett finger, två fingrar eller hela handen i ett område framför skärmen som avläses av en 3D-kamera. Tanken är att det ska vara säkrare då man inte behöver ta blicken från vägen och sikta med ett finger mot en knapp eller ett vred.Vad tycker du, löser den här tekniken problemet med små knappar som tar koncentration från körningen?BMW:s system

Volkswagens system

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!